Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländska anklagelserna om fusk kallas häxjakt i Norge – norska Fis-chefen anser att Finlands utspel är oacceptabelt: ”De går direkt till medierna”

Från 2020
Jarl Magnus Riiber firar seger.
Bildtext Jarl Magnus Riiber har dominerat i nordisk kombination.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Petter Kukkonen varnades av Fis – och får skarp kritik i Norge. Internationella skidförbundets grenchef Lasse Ottesen är inte nöjd med Finlands agerande. ”Det har blivit uppblåst i Finland och ingen annan känner egentligen av det”, säger Ottesen.

Upptakten av världscupsäsongen i nordisk kombination har dominerats av Petter Kukkonens utspel mot mätningen av hopparna och eventuellt fusk som används för att skapa mer gynnsamma hoppdräkter för backhoppning.

Kukkonen har fått en skriftlig varning av det internationella skidförbundet Fis efter sin kritik.

Norge, Österrike och Tyskland är stora backhoppningsländer som pekas ut för att använda tvivelaktiga metoder.

Petter Kukkonen
Bildtext Petter Kukkonen.
Bild: Heidi Koivunen

I Norge har man reagerat på tonläget från Finland. Den norska tidningen Dagbladet skriver om den ”finska häxjakten” och Lasse Ottesen – grenchef för nordisk kombination i Fis – har reagerat på anklagelserna.

– Vi har blivit konfronterade med någon dräkt som de inte gillar. Någon aktiv har blivit misstänkt via bilder i medierna. Det är ingen grund för att misstänka de här idrottarna för fusk. Det är inte acceptabelt att komma med de här anklagelserna, säger Ottesen.

Samma tester i flera år

Lauri Kettunen, som är viceordförande i det finländska skidförbundet, säger att Kukkonens ordval inte var bra, men att diskussionen runt hoppdräkterna borde föras för att skapa ett större förtroende för sporten från utomstående.

Finländska experter förundrar sig över hoppdräkterna - Spela upp på Arenan

I Norge anser Ottesen att Kukkonen har skapat en storm i ett vattenglas.

– Det har blivit uppblåst i Finland och ingen annan känner egentligen av det. Vi har genomfört tester på samma sätt i fyra till fem år och reglerna har mer eller mindre varit samma.

– Det är helt oacceptabelt att köra ut det här i pressen. Vi vill ha en bra diskussion, finländska tränare går i stället direkt till medierna. Vi ställer oss undrande till den här våldsamma kritiken från Finland.

Riiber anklagad

En norsk idrottare som det har skrivits om är Jarl Magnus Riiber. Norges landslagschef Ivan Stuan säger till Dagbladet att han tycker det är tråkigt att Riiber pekas ut som en fuskare.

– Det är förfärligt att han blir utsatt för de anklagelserna. Vi har pratat med Fis och det här kommer att tas upp på lagledarmötet i Ramsau.

Tidigare i veckan förutspådde Kukkonen att det kan bli lite tryckt stämning under helgen.

Under helgen är det individuell tävling på lördag och söndag i Ramsau.

Historisk damtävling

På fredagen tävlade damerna för första gången någonsin i världscupen i nordisk kombination.

Tara Geraghty-Moats från USA vann den historiska tävlingen före norskan Hansen Westvold. Ingen finländska var med i loppet.

Damer jublar efter världscup i nordisk kombination.
Bildtext Den historiska pallen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Att bli insläppta i världscupvärmen var ett första steg för damerna. Nästa steg sker under 2021 när de gör debut på VM-programmet.

I samband med intåget i världscupen har Fis också fått kritik. Damerna får mindre prispengar och det tycker Stuan är galet.

– Det är väldigt orättvist. Det pratas om marknadskrafter och tv-pengar, men 2020 borde vi kommit betydligt längre än så, säger han till NRK.

Enligt Ottesen är målet för Fis att ha likvärdiga prispengar, men han konstaterar att damernas nordisk kombination inte har funnits på marknaden tidigare.

Diskussion om artikeln