Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA ger grönt ljus för Modernas coronavaccin – 20 miljoner amerikaner ska vaccineras innan årsskiftet

Från 2020
En kvinna som jobbar inom vården får en dos av Pfizer-Biontechs coronavaccin i Florida den 14 december 2020.
Bildtext En kvinna som jobbar inom vården får en dos av coronavaccin i Florida den 14 december 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA har som första landet i världen godkänt användningen av läkemedelsbolaget Modernas coronavaccin. Det här blir det andra vaccinet som landets livs- och läkemedelsmyndighet FDA godkänt.

Beslutet innebär att landets hälsovårdare har flera miljoner fler vaccindoser till förfogande i vaccinarbetet som startade tidigare i veckan.

Vaccinet har nödgodkänts för att snabbare kunna tas i bruk, men enligt Moderna söker man ett permanentare licens nästa år.

Modernavaccin lättare att distribuera än Pfizers och Biontechs

FDA har sedan tidigare godkänt företagen Pfizers och Biontechs gemensamma coronavaccin.

Modernas vaccin är väldigt likt dessa vacciner, men en viktig skillnad är att Modernas vaccin, enligt företaget, kan lagras i kylskåpstemperatur i en och en halv månad och ett halvt år i minus 20 grader.

Det här betyder att det också blir lättare att vaccinera människor på orter på landsbygden, eftersom man inte behöver garantera minustemperaturer på 70 grader, som med Pfizer och Biontechs vaccin.

Modernas vaccin ska, precis som Pfizers och Biontech vaccin, doseras två gånger.

Läkemedelbolaget Johson & Johnsons vaccin, som fortfarande genomgår viktiga tester, är ett vaccin som enligt bolaget endast kräver en dos. Förutom Johson & Johnson utvecklar också Astra Zeneca och universitetet i Oxford egna vacciner.

Donald Trump står vid ett talarpodium och håller presskonferens. I bakgrunden syns smittskyddsexperten Anthony Fauci som bär ansiktsskydd. Trump är utan.
Bildtext USA:s president Donald Trump och smittskyddsexpert Anthony Fauci är glada över att ett nytt vaccin kan tas i bruk.
Bild: European Pressphoto Agency EPA

Trump nöjd, Biden vaccineras på måndag

I USA räknar man nu med att kunna vaccinera 20 miljoner människor innan årets slut.

Landets ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci hoppas på att så många som möjligt tar vara på chansen och vaccinera sig.

"Jag hoppas alla amerikaner skyddar sig genom att ta emot vaccinen som erbjuds. Vaccinet hjälper oss framåt och är det enda sättet att påbörja läkningsprocessen i vårt land".

Enligt Johns Hopkins universitet har över 300 000 personer i USA dött av coronaviruset.

USA:s presidens Donald Trump glädjs över nyheten om Modernas vaccin. "Grattis, Modernavaccinet tas nu i bruk!" twittrade han i natt finsk tid.

"Vi går mot ljusare tider" kommenterade Joe Biden nyheten om ett nytt vaccin. Biden ska vaccineras på måndag.

Moderna kan godkännas i Europa i januari

Moderna har sökt distributionstillstånd också i Europa.

Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA sa i torsdags att den kommer att utfärda sin vetenskapliga bedömning av Moderna-vaccinet den 6 januari.

På torsdagen sa EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att vaccineringarna i EU inleds från och med den 27 december, men då med Pfizers och Biontechs vaccin.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln