Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lännen Media: Finland har beställt 2,59 miljoner doser av Pfizer-Biontechs vaccin - oklart i vilken takt de levereras

Från 2020
Uppdaterad 19.12.2020 11:39.
Bilden visar Pfizer-logon, en glasburk med covid-19-vaccin och en spruta.
Bildtext Om en dryg vecka kan de första finländarna få coronavaccin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Finland har beställt totalt 2,59 miljoner doser av läkemedelsföretagen Pfizer-Biontechs coronavaccin, uppger Social- och hälsovårdsministeriet till Lännen Media.

Merparten av vaccinet ska enligt planerna levereras före sommaren.

Pfizer-Biontechs vaccin är med största sannolikhet det första coronavaccinet som får försäljningstillstånd inom EU. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA behandlar frågan på måndag, den 21 december.

Därefter krävs ännu ett tillstånd av EU-kommissionen. Trycket på att vaccinet ska godkännas är hårt på grund av det dåliga coronaläget i Europa.

Enligt preliminära uppgifter innehåller det första vaccinpartiet som reserverats för Finland ungefär 10 000 doser, vilket räcker till cirka 5 000 personer eftersom det krävs två doser per person.

Vaccintillverkaren Modernas coronavaccin är näst i tur - det ska behandlas i EMA den 6 januari 2021.

I USA har bägge vaccinerna nu godkänts och vaccinationerna pågår för fullt.

Vaccineringar igång i liten skala under mellandagarna

Social- och hälsovårdsministeriet meddelade i går att de första vaccindoserna anländer till Finland under julhelgen och att man planerar att inleda vaccineringen den 27 december.

Vaccindoser från den första försändelsen ska enligt Social- och hälsovårdsministeriet transporteras till olika delar av landet i den regionala jämlikhetens namn under julhelgen.

Outi Kuivasniemi, som ansvarar för internationella ärenden inom ministeriet, säger till Lännen media att Finland kommer att få alla de vaccindoser som man beställt.

Tidtabellen för i vilken takt vaccindoserna levereras till Finland har inte bekräftats, enligt Kuivasniemi.

Det är möjligt att leveranstidtabellen klarnar redan nästa vecka.

Först i tur att bli vaccinerade är personer som vårdar coronapatienter. Därefter följer övrig vårdpersonal och personer som vårdar äldre - sedan blir det riskgruppernas tur. Till sist vaccineras den övriga vuxna befolkningen.