Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera länder i Europa stänger ner över jul – också Italien går in för en ny nationell nedstängning

Från 2020
Julshopping i Milan. På bild flera människor i en köphall. I mitten står en stor julgran.
Bildtext Julförberedleser i Milano, Italien.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Flera länder i Europa stramar åt sina restriktioner i försök att hindra coronaviruset från att spridas vid julbordet. Nu stänger också Italien ned samhället över jul och nyår, efter att antalet nya fall av coronaviruset fortsätter öka.

Regeringens beslut kommer efter dagar av obeslutsamhet och velande, där koalitionens åsikter gick vitt isär.

En del talade för en total nedstängning, andra ville se liberalare restriktioner för att inte förvärra läget för det redan ansträngda näringslivet.

– Läget är svårt på många håll i Europa. Viruset fortsätter att cirkulera överallt. Våra experter är allvarligt oroade för att fallen kan öka över jul, och därför måste vi agera. Det var inget lätt beslut, sa premiärminister Giuseppe Conte.

De nya restriktionerna innebär att icke-nödvändiga affärer måste stänga mellan 24 och 27 december, och mellan nyårsafton och den tredje januari, samt 5–6 januari.

Kvinna med shoppingkassar går på mörk gata i Italien. Mitt på gatan står en julgran.
Bildtext Julshopping i Genua.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Under de dagarna ska italienarna stanna hemma utom om de har vägande skäl att lämna hemmet, såsom jobbrelaterade resor, nödvändiga butiksärenden eller för att uträtta hälsorelaterade ärenden.

Italienarna tillåts ändå bjuda hem två gäster. Det är också tillåtet att träffa äldre föräldrar som bor ensamma.

Conte säger att polisen inte kommer att övervaka ifall människor håller restriktionerna i sina hem, men uppmanar italienarna att vara ansvarsfulla.

Det nattliga utegångsförbudet fortsätter ändå och är i kraft mellan klockan 22 och 5.

''Vi närmar oss slutet på mardrömmen''

Trots att Italien fortfarande rapporterar omkring 20 000 nya fall per dag har restriktionerna ändå burit frukt. I mitten av november var fallen uppe i 40 000 per dag.

Incidenstalet, alltså antal smittade per 100 000 invånare, är 428 i Italien. I Finland är incidenstalet för tillfället 99,1.

Italien är ett av de länder som drabbades hårdast av coronaviruset under den första vågen i februari. Nästan 68 000 personer har dött till följd av viruset, det är den högsta dödssiffran i Europa.

Conte är ändå hoppfull, och menar att vaccinet kommer att innebära ''ett slut på den här mardrömmen''. EU:s medlemsländer kommer att inleda vaccineringarna 27.12, enligt kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Också till exempel det hårt drabbade grannlandet Schweiz räknar med att komma igång med vaccineringarna snarast.

I dag godkände Schweiz Pfizer-Biontechs vaccin, och hälsominister Alain Berset meddelade att vaccineringen kan inledas inom de närmaste dagarna.

Samma vaccin väntas få grönt ljus av Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA på måndag och sedan godkännas av EU-kommissionen.

Bild på byggnad med ett flertal fönster som är upplysta så man ser in i lägenheterna.
Bildtext Så här firar bland annat flera tyskar jul: Hemma i sina lägenheter, med bara de allra närmaste. Bilden är tagen i Berlin.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nedstängningar på flera håll i Europa

Flera länder i Europa har stramat åt sina restriktioner inför jul och nyår.

Nederländerna och Tyskland har gått in för nationella nedstängingar fram till januari. I Tyskland får ändå varje hushåll ha upp till fyra nära familjemedlemmar på besök under julen.

Österrike meddelade i går att man går in för en tredje nationell nedstängning efter jul. Från och med den 26 december kommer alla icke-nödvändiga affärer att tillfälligt få lägga lapp på luckan och österrikarnas ärenden utanför hemmet att begränsas.

Frankrike meddelade för en dryg vecka sedan att den nationella nedstängningen hävs men ersätts med ett nattligt utegångsförbud. Det kommer dock inte att gälla under julafton, men nog på nyårsafton.

Källor: Reuters, AFP, ECDC

Diskussion om artikeln