Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Sjukvårdsdistrikt rekommenderar D-vitamin för utsatta grupper samt fyra andra lästips för lördagen

Från 2020
D-vitamin på burk
Bildtext Enligt Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har sambandet mellan D-vitaminbrist och allvarliga covid-19-symptom blivit allt tydligare under coronapandemin.
Bild: All Over Press

God lördagskväll! Här kommer några lästips.

HUS rekommenderar: Äldre, riskgrupper och mörkhyade bör få i sig tillräckligt med D-vitamin

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt rekommenderar nu ökat D-vitamintillskott för alla över 70 år, för riskgrupper och för personer med mörk hudfärg, vars hud inte kan producera tillräckligt mycket D-vitamin.

Nu under coronaepidemin rekommenderas personer i de här grupperna ta ett tillskott på 20 mikrogram D-vitamin per dygn.

Enligt ett pressmeddelande säger HUS att sambandet mellan D-vitaminbrist och allvarliga covid-19-symptom har blivit allt tydligare under coronapandemin.

Sanningar och myter om cannabis – vad händer om Finland avkriminaliserar världens mest kontroversiella planta?

Cannabis är tillbaka på agendan i Finland igen, i och med medborgarinitiativet om att avkriminalisera användning och innehav. Som en konsekvens av det är drogdebatten igen i full gång, och frågetecknen är många.

Svenska Yle bestämde sig därför för att reda ut så bra som möjligt vad cannabis egentligen är, vad en avkriminalisering skulle kunna innebära och varför det bråkas så mycket om en planta.

En cannabisplanta ligger på vävt tyg med en mortel av frön och en liten flaska med pipett-kork.
Bildtext De vanligaste formerna av cannabis i en bild: en säck av hampa, en skål med cannabisfrön, en flaska med cannabisolja och växten själv, som om man tar blomman (och ibland bladen och i vissa fall stammen) och torkar dem blir "gräset" man röker.
Bild: Pixabay

Kommentar: Äldreomsorgen kan inte få all skuld för dödstalen – men Finland kan ta lärdom av Sveriges coronavår

Coronakommissionen i Sverige ger svidande kritik åt hur äldreomsorgen är uppbyggd i landet. Resurserna är för små och personalen har i stor utsträckning lämnats ensam med att hantera krisen. Men skillnaderna mellan Sveriges och Finlands äldrevård är små.

Två par äldre händer håller i varandra.
Bildtext Den svenska strategin skulle uttryckligen skydda de äldre.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Finland högt på lista över utmattade föräldrar: "Den oskrivna regeln är att man måste klara sig själv", säger småbarnsmamma

Ensamheten är tung att bära, den tar så stor plats, säger småbarnsmamman "Mia", som svarade på Svenska Yles upprop i sociala medier. Föräldrar i Finland hör till de mest utmattade i världen, visar ny internationell undersökning, där Jyväskylä universitet deltar.

Mia väntar sitt andra barn och flyttade hem med sin utlandsfödda man och i dag treåriga son. Mia får vara anonym för att skydda henne och hennes familj.

En baby, fotad bakifrån, sitter i famnen på sin mamma och ser mot en annan mamma med baby längre bort.
Bildtext Är svårigheten att orka som förälder ett tabu vi inte kan tala om, undrar småbarnsmamman Mia, som svarade på Svenska Yles upprop bland föräldrar. Bilden är en arkivbild.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Ny undersökning omkullkastar nuvarande skolmodellen med självständigt lärande: "Nivån på inlärningen går stabilt nedåt"

Självständigt lärande ökar klyftor mellan eleverna och ger sämre läranderesultat, visar en ny undersökning av Aino Saarinen. Enligt hennes forskning är inte heller småbarnspedagogikens betydelse för läranderesultaten så stor som man tidigare trott. Undersökningen har ändå fått en hel del kritik.

Saarinen har undersökt Pisa-resultatens koppling till småbarnspedagogik, självständigt lärande och digitala lärmiljöer. Materialet i undersökningen består av över 5 000 elevers Pisa-resultat från åren 2012 och 2015.

Skolelever går på rad, man ser mest skuggorna av dem.
Bildtext Den finländska småbarnspedagogiken och skolsystem prisas ofta som världens bästa, men under de senaste åren har variationen mellan läranderesultat bland elever ökat i Finland.
Bild: Silja Viitala / Yle

Diskussion om artikeln