Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Johnson: Vi kan inte fira jul som planerat – Storbritannien skärper sina restriktioner ytterligare

Från 2020
Bild på skylt där det står stoppa spridningen av coronaviruset, och i bakgrunden ett par som går hand i hand vid en stor julgran på julmarknad i London.
Bildtext De nya restriktionerna sätter stopp för folk att lämna sina hemtrakter.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Premiärminister Boris Johnson meddelade på lördag kväll att den brittiska regeringen skärper landets coronarestriktioner ytterligare. Beskedet kommer efter en ny, mer smittsam variant av coronaviruset har påträffats i södra England.

London, östra England och sydöstra England kommer att från och med söndag morgon att omfattas av en helt ny fjärde nivå av restriktioner, delgav premiärminister Johnson på kvällens presskonferens.

Den högsta möjliga restriktionsnivån i ett trestegssystem gällde redan i en stor del av England, inklusive London.

Restriktionerna kommer att gälla i två veckor och utvärderas den 30 december.

– Vi kan inte fira jul som planerat, beklagade premiärminister Johnson på presskonferensen.

Medborgare som lever under restriktionsnivåer 1 till 3 uppmanas att stanna kvar i sina hemtrakter, och områden under nivå 4, såsom London, kommer inte få ha någon kontakt med övriga landet. Personer i nivå 4-områden får inte ens ha kontakt med människor som inte hör till det egna hushållet.

De nya restriktionerna skärper också regler för resande. Människor i nivå 4-områdena kommer inte att få resa utomlands, med några få undantag.

Inte tecken på ökad dödlighet

Huvudorsaken till de nya restriktionerna är en ny variant av coronaviruset, sa premiärminister Johnson.

Den brittiska sjukvårdens högsta tjänsteman, Chris Whitty, bekräftade på lördagen att en ny variant av coronaviruset påträffats i landet, och att den kan spridas fortare. Han uppmanade allmänheten till vaksamhet för att förhindra spridning.

"Vi har informerat Världshälsoorganisationen, och analyserar fortlöpande tillgänglig data för att komma underfund med viruset", skriver Whitty i ett pressmeddelande.

Whitty tillade också att nuvarande data inte tyder på att den nya varianten orsakar en högre dödlighet eller att den skulle påverka vacciners eller terapiers effekt.

Källor: AFP, BBC, Reuters

Diskussion om artikeln