Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utrikesminister Pompeo anklagar Ryssland för historiskt omfattande dataintrång mot USA

Från 2020
Uppdaterad 19.12.2020 20:05.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo i Georgia den 9 december 2020.
Bildtext Utrikesminister Mike Pompeo säger att USA rätt klart kan bedöma att det var Ryssland som låg bakom cyberangreppet.

I veckan uppdagades det som kan vara det mest omfattande cyberangreppet någonsin mot USA. Angreppet ska ha pågått i flera månader och riktats mot en rad ministerier och ämbetsverk, däribland det med ansvar för USA:s kärnvapen. Nu anklagar utrikesminister Mike Pompeo Ryssland för angreppet.

– Vi kan rätt klart bedöma att det var ryssarna som låg bakom den här aktiviteten, sa Pompeo på fredag, utan att ge detaljer eller belägg för Moskvas inblandning.

Ryssland tillbakavisar anklagelsen.

På lördag kommenterade president Donald Trump å sin sida dataintrånget för första gången. Trump påstod att medierna överdriver intrånget och ifrågasatte att Ryssland skulle ligga bakom det.

Dataintrånget ska ha skett via uppdateringsservern för företaget SolarWinds program. Bolagets programvara används av över 300 000 organisationer världen över.

SolarWinds själv uppger att så många som 18 000 kunder, däribland myndigheter och stora börsbolag, laddade ned manipulerade uppdateringar, vilket gav hackarna tillgång till kundernas e-post.

Microsofts styrelseordförande Brad Smith skrev i ett blogginlägg på torsdagen att dataintrånget var det mest oroväckande av flera "angrepp av nationalstater" det här året.

Microsoft upptäckte på torsdag att dussintals sammankopplade system använde sig av den manipulerade programvaran. Flera av systemen är placerade i USA, men många även på andra håll i världen.

Brad Smith skriver att nätverk i sju andra länder (Belgien, Storbritannien, Kanada, Israel, Mexiko, Spanien och Förenade arabemiraten) drabbades och att han är säker på att antalet offer kommer att stiga ytterligare.

Nato och EU ser över sina system

Nato, vars högkvarter är beläget i Belgien, uppgav på lördag att försvarsalliansen granskar sina datasystem.

– I nuläget har inga tecken uppdagats om att Nato-nätverk skulle ha utsatts för dataintrång. Våra experter fortsätter utvärdera situationen för att identifiera och dämpa potentiella hot mot våra nätverk, sa en tjänsteman till nyhetsbyrån AFP.

EU har också fått anledning att granska sina system. Enligt en EU-tjänsteman använder sig EU-kommissionen av SolarWinds programvara, men organisationen verkar inte ha fallit offer för angreppet.

– Vi är medvetna om cyberhotet via programvarans uppdateringskanal, men vi har inte upptäckt någon inverkan på våra system.

Uppdaterad 19.12.2020 kl. 20:05 med Donald Trumps kommentar.

Källor: BBC, AFP