Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Flera svenska organisationer drabbade i samband med dataintrång mot USA

Från 2020
Arenan Globen i Stockholm, upplyst med ett rosa sken.
Bildtext Minst ett tiotal svenska organisationer rapporteras ha drabbats av angreppet.
Bild: AOP/Thomas Cockrem

Efter det historiskt omfattande dataintrånget mot bland andra amerikanska myndigheter, rapporterar nu SVT att minst ett tiotal svenska organisationer också drabbats av angreppet. Enligt F-Secures it-säkerhetsexpert tyder flera detaljer på att en statlig aktör skulle ligga bakom angreppet.

Dataintrånget ska ha drabbat 18 000 organisationer, som använder sig av mjukvaruföretaget SolarWinds produkt, och angreppet har sedermera döpts till Solarburst bland it-säkerhetsexperter.

Intrånget uppdagades i tidigare i veckan och det visade sig ha drabbat amerikanska myndigheter i omfattande skala. Microsoft uppgav sig på torsdag ha upptäckt drabbade organisationer i sju andra länder, och på lördag kväll rapporterade SVT att också svenska organisationer har angripits.

SVT har talat med cybersäkerhetsexperten Marcus Murray, som säger sig ha vetskap om ett tiotal fall. Murrays företag utreder flera av fallen. Han avslöjar inte detaljer om offren, men säger att det handlar om både företag och organisationer i både privat och offentlig sektor.

– Man har de facto haft en bakdörr in i viktiga svenska verksamheter så angriparna har haft möjligheter att ställa till väldigt stora skador, säger Murray till SVT.

Finländsk it-säkerhetsexpert: Angreppet kan ha nått Finland

I en intervju med Yle Uutiset säger F-Secures it-säkerhetschef Erka Koivunen att det, på basis av de nuvarande uppgifterna, verkar som angriparen endast varit intresserad av att utnyttja de amerikanska målen.

Offren är ändå otaliga och det vore inte omöjligt att angreppet nått Finland också, säger Koivunen, som tillägger att man inte vet något om angriparen med säkerhet.

– Angriparen verkar ha gott om resurser, samt agerar långsiktigt och fokuserat. Allt det här tyder på en statlig aktör, som har militära, underrättelsemässiga eller politiska motiv.

Angreppsmetoden i Solarburst påminner enligt Koivunen om ett intrång i Ukraina för ett par år sedan, då skatteförvaltningens system infekterades med en manipulerad uppdatering, som Rysslands underrättelsetjänst misstänks ligga bakom.

– Om vi visste vem förövaren är, så skulle vi veta motivet också. Om det handlar om Rysslands underrättelsetjänst, kan man ana att de vore intresserade av oss i Finland också, säger Koivunen till Yle Uutiset.

Enligt Koivunen kan däremot någon annan stats underrättelsetjänst eller en välfinansierad kriminell organisation också ligga bakom attacken.

Källor: SVT, Yle Uutiset

Diskussion om artikeln