Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland, Italien, Sverige – allt fler europeiska länder stoppar flygen från Storbritannien på grund av nya virusvarianten

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 05:45.
Resenärer på Amsterdam-Schiphols flygplats. Bilden är tagen 17 december 2020.
Bildtext Amsterdams flygplats Schipol i mitten av december.
Bild: REMKO DE WAAL/ EPA

Belgien och Nederländernas var först ute med att stoppa passagerarflygen från Storbritannien för att stoppa spridningen av den nya varianten av coronaviruset. Under söndagen har allt fler europeiska länder sällat sig till skaran, bland andra Italien, Tyskland och Sverige.

Belgien stoppar alla inkommande flyg, men också tåg, från Storbritannien från och med midnatt, natten till måndag.

Det meddelade Belgiens premiärminister Alexander De Croo på söndagen. I första hand gäller beslutet i ett dygn, tills man fått större klarhet om den nya virusvariantens spridning och om europeiska åtgärder för att stoppa den.

Då hade Nederländerna redan meddelat att man stoppar alla passagerarflyg från Storbritannien från och med söndag till och med den 1 januari.

Övrig trafik mellan Nederländerna och Storbritannien är under lupp, och regeringen överväger begränsningar också på den fronten.

På söndag eftermiddag meddelade Italiens utrikesminister Luigi di Maio att flygtrafiken mellan Storbritannien och Italien stoppas. Också Österrike har fattat samma beslut enligt den österrikiska nyhetsbyrån APA, men exakta tidpunkter för flygstoppen framkom inte av de första rapporterna.

På söndag kväll meddelade också Irland, Bulgarien, Tyskland och Frankrike att de stoppar passagerartrafiken med Storbritannien. I Bulgariens fall gäller det till den 31 januari, medan Irland till en början stoppar trafiken för 48 timmar.

Turkiets hälsominister meddelade å sin sida att Turkiet stoppar flyg från Storbritannien, men också från Nederländerna, Danmark och Sydafrika.

Enligt SVT förbereder Sverige ett förbud, som enligt inrikesminister Mikael Damberg ska kunna börja gälla så fort möjligt. Det heter att regeringen ska fatta ett formellt beslut i morgon måndag.

Enligt BBC planerar Israel också ett inreseförbud.

EU-kommissionen har tillsvidare inte besvarat nyhetsbyrån AFP:s förfrågningar om huruvida EU planerar allmänna reserestriktioner i förhållande till Storbritannien för att stävja spridningen av den nya virusvarianten.

Brittisk virusvariant kan ha hittats redan tidigare i Nederländerna

Samma virusvariant som hittades i Storbritannien kan redan finnas i Nederländerna.

Nederländska hälsomyndigheter ska nämligen redan i början av december ha hittat en virusversion som är likadan som den de brittiska myndigheterna nu meddelade om.

Det var i går som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson berättade om nya restriktioner i landet i och med att man hittat en ny variant av coronaviruset.

Enligt Johnson verkar den nya versionen kunna spridas 70 procent snabbare än de tidigare varianterna. Experter tror ändå att de vaccin som hittills utvecklats mot covid-19 också biter på den nya, muterade virusstammen.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 15 med uppgifterna om Belgien och övriga länder.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 19:45 med uppgifterna om Irland och Bulgarien.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 20:30 med uppgiften om Sveriges och Frankrikes förbud.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 22:30 med uppgiften om Turkiets förbud.

Källor: Reuters, AFP, SVT, BBC

Diskussion om artikeln