Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministeriet hämtade hem två mammor och sex barn från flyktinglägret i al-Hol

Från 2020
Uppdaterad 20.12.2020 12:03.
Al-Hol-lägret i Syrien.
Bildtext Arkivbild från flyktinglägret i al-Hol i Syrien. Bilden är tagen 2019.

Sex stycken barn och deras två mammor har fått hjälp att komma till Finland från flyktinglägret al-Hol i Syrien. Det här är första gången Utrikesministeriet tar hem också mammor från lägret, skriver Yle Uutiset.

Tidigare hämtades två föräldralösa barn från al-Hol med myndigheternas hjälp till Finland.

Utöver det har också mammor och barn återvänt till Finland på eget bevåg, utan ministeriets hjälp.

"Sanna" uppges vara en av mammorna

Enligt uppgifter till Yle ska en av kvinnorna som fått åka hem till Finland vara “Sanna” som på våren 2019 intervjuades av CNN.

I intervjun berättade kvinnan att hon vill åka hem till Finland med sina fyra barn, varav ett är under skolåldern.

Sannas tonåriga dotter hördes också i intervjun.

Den andra kvinnan som återvänder ska vara av somaliskt ursprung. Hennes båda barn är under 7 år gamla. Yle har tidigare intervjuat kvinnan i al-Hol.

En liten pojke med blont hår o handen för ansiktet ser in i kameran. I bakgrunden syns ett sandlandskap med skräp på marken, får och människor.
Bildtext En finsk pojke i al-Hol lägret.
Bild: Otso Reunanen/ Yle

Finland samarbetade med Tyskland

Enligt uppgifter till Yle Uutiset hämtades två familjer på sammanlagt två vuxna kvinnor och sex barn från staden Qamishli i Syrien på lördagen.

Qamisli finns nära den irakiska gränsen, ett par hundra kilometer från al-Hol. Familjerna hämtades via ett flyktingläger i Roji till Qamisli av kurdiska myndigheter.

Enligt Utrikesministeriet handlade det hela om en gemensam operation med Tyskland.

Enligt uppgifter till tyska tidningen Bild hämtades tre kvinnor, deras barn och några föräldralösa barn till Tyskland med ett charterflyg.

Landet hade länge planerat att ta hem de här personerna, men coronaviruset har gjort att hemfärden dragit ut på tiden.

Lägret al-Hol i Syrien.
Bildtext Förhållandena i al-Hol lägret är inte de bästa.
Bild: Otso Reunanen/ Yle

Tredje gången finländare återvänder från al-Hol

I princip finns det bara två sätt att resa bort från al-Hol. Antingen måste man få hjälp av kurdiska myndigheter eller så betalar man en människosmugglare.

Hittills har barn och kvinnor från al-Hol lägren återvänt till Finland i tre etapper.

I maj återvände tre kvinnor och nio barn på egen hand från lägret, men de fick hjälp av finska myndigheter att ta sig över gränsen mellan Syrien och Turkiet. Det här i och med finsk lagstiftning som gäller konsulära tjänster.

I början av augusti återvände en till familj bestående av en mamma och barn, som också de fått hjälp med nödvändiga resedokument i Turkiet, men annars fått klara sig själva.

Finns fortfarande finländska barn kvar i läger i nordöstra Syrien

Al-Hol är ett flyktingläger i nordöstra Syrien dit tusentals människor från IS-områden skickades efter att terrororganisationen besegrades våren 2019.

I maj 2019 rapporterades sammanlagt 41 finländare befinna sig på lägret, varav 30 var barn. Enligt Utrikesministeriet befinner sig fortfarande runt femton finländska barn och närmare tio mammor på läger i nordöstra Syren.

Förhållandena på al-Hol har varit bedrövliga och direkt farliga. Därför har utrikesministeriet velat få hem åtminstone barnen till Finland. Det har ändå diskuterats om det är en bra idé att skilja på barn och föräldrar.

Bland andra Sveriges radios Cecilia Uddén som besökte området i slutet av november rapporterade då att i princip alla kvinnor och barn från EU-länder hade flyttats från al-Hol till det nya lägret Roj (eller al-Roj), norr om al-Hol.

Lägret Roj ska vara säkrare och mer välorganiserat, men ingalunda någon plats för barn att växa upp på.

Artikeln är huvudsakligen en översättning av Yle Uutisets artikel "Suomen viranomaiset hakivat kaksi al-Holin leirin naista ja kuusi lasta – UM kotiutti ensimmäistä kertaa äitejä". Översättningen gjordes av Milli Hellström