Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UM:s specialrepresentant för al-Hol: "Vi kunde inte ta endast barnen till Finland"

Från 2020
Uppdaterad 20.12.2020 16:39.
Från vänster direktör Anna Cantell-Forsbom (Social- och hälsovårdsministeriet), understatssekreterare Pekka Puustinen (Utrikesministeriet) och utvecklingschef Tarja Minkkinen (Inrikesministeriet) under en presskonferens 20.12.2020 om lägret al-Hol.
Bildtext Flera ministeriers tjänstemän höll presskonferens i dag.
Bild: Lehtikuva

Utrikesministeriet har hjälpt två kvinnor och deras inalles sex barn att komma till Finland från flyktinglägret al-Hol i Syrien. Det är första gången som UM hjälpt vuxna personer att ta sig hem från lägret.

Finländarna, som anlände klockan 9.15 i morse, ordnades hit i en gemensam operation med tyska myndigheter. UM vill inte berätta åldern på barnen, men uppger att medianåldern för barnen på lägret är 5-6 år.

- De mår hyfsat efter omstänständigheterna. De är trötta, lättade, några av de minsta barnen var stressade av resandet, säger Utrikesministeriets specialrepresentant för al-Hol-ärendet Jussi Tanner.

De mår hyfsat efter omstänständigheterna. De är trötta, lättade, några av de minsta barnen var stressade av resandet

De hemkomna tas nu om hand av finländska myndigheter. För personer som är över 15 år, det vill säga straffrättsligt ansvariga, görs en noggrann utredning och vid behov inleds en förundersökning.

Tidigare har två föräldralösa barn hämtats hem från lägret med myndigheternas hjälp. Utöver det har också kvinnor och barn återvänt till Finland på eget bevåg, utan ministeriets hjälp.

"Barnen kan inte separeras från föräldrarna"

Utrikesministeriets specialrepresentant Jussi Tanner sade under dagens presskonferens att myndigheterna inte hade något alternativ till att ta hem såväl vuxna som barn.

Vid lägret finns ingen sådan barnskyddsmyndighet som gör det möjligt att separera barnen och mödrarna.

- Och vad gäller barnen är det en grundläggande rättighet att få komma bort från de farliga förhållandena i konfliktområdet.

Lokala myndigheter går inte heller med på en sådan lösning att kvinnorna lämnas kvar.

Vid säkerhetsprofilering har inget sådant framkommit som skulle ha gjort det möjligt för oss att lämna kvar hela familjen på lägret

Tanner poängterade att barnens grundläggande rättigheter inte uppfylls i lägerförhållanden och att det enda alternativet därför var att ta hem dem - tillsammans med sina mödrar.

- Vid säkerhetsprofilering har inget sådant framkommit som skulle ha gjort det möjligt för oss att lämna kvar hela familjen på lägret.

Finländare har alltid i mån av möjlighet rätt att återvända till Finland, tillade Tanner.

"Finland betalar inte lösen

Tanner har personligen befunnit sig i konfliktområdet och han var med i flyget som hämtade hem finländarna via Turkiet.

Nej, Finland betalar inte lösen

På en fråga om huruvida Finland betalat några lösen för att få ta med sig finländarna svarade Tanner med eftertryck:

- Nej, Finland betalar inte lösen.

Enligt UM finns det fortfarande cirka 15 finländska barn och cirka fem mödrar på läger i norra Syrien - det exakta antalet vill man inte yppa.

Tanner kan inte heller svara på frågan om alla de som är kvar i lägret vill återvända.

- Vi kan inte heller åka dit och bara plocka med oss personer. Vi är också beroende av lokala myndigheters tillstånd, säger Tanner.

Du kan läsa vad som sades på presskonferensen här: