Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk damdominans i Hochfilzen – Røiseland får fira jul som världscupetta efter ny seger

Från 2020
Uppdaterad 20.12.2020 23:42.
Marte Olsbu Röiseland på skjutvallen.
Bildtext Marte Olsbu Røiseland höll nerverna i styr.
Bild: imago images/CEPix/ All Over Press

Det blev norskt på topp i veckans alla tre damtävlingar i Hochfilzen. I årets sista lopp, masstarten, tog Marte Olsbu Røiseland sin andra seger för säsongen, före landsmaninnan Tiril Eckhoff.

Efter det tredje skyttet hade Røiseland och Marketa Davidova skapat en lucka till resten av tätgruppen. I det sista stående skyttet sköt tjeckiskan Davidova bort sig, samtidigt som Røiseland höll nerverna i styr.

Norskan bommade allt som allt ett skott i loppet, men i det sista skyttet sköt hon prickfritt. Røiseland tog lång tid på sig för det sista skottet, gjorde inga misstag och kunde sedan åka till en klar seger på det sista varvet.

– Jag var lite besviken efter gårdagen, då jag gjorde många misstag. Jag talade med mina tränare inför dagens lopp om att försöka hålla mig i en egen ”bubbla” i tävlingen och det lyckades, sade Røiseland, som blev sjua i gårdagens jaktstart.

I och med segern toppar Røiseland världscupsammandraget över julupphållet. Med sina 355 poäng är hon fyra pinnar före Sveriges Hanna Öberg, som hade det tyngre i dag. Svenskan bommade fyra skott och slutade på 14:e plats.

Fjorton sekunder efter Røiseland kom veckans dubbelsegrare Tiril Eckhoff i mål som tvåa, medan Dorothea Wierer blev trea. Alla i tättrion bommade ett skott.

Inga finländare deltog i masstarten. Tävlingen var årets sista i världscupen, som fortsätter i Oberhof i Tyskland i januari.

Programmet är inte längre tillgängligt

Resultat, masstart 12,5 km:

1. Marte Olsbu Røiseland NOR 34.05,4 (0+1+0+0)
2. Tiril Eckhoff NOR +14,0 (0+0+1+0)
3. Dorothea Wierer ITA +26,9 (0+0+1+0)
4. Marketa Davidova CZE +33,0 (0+0+0+1)
5. Denise Herrman GER +36,6 (1+1+0+0)
6. Elvira Öberg SWE +42,4 (0+0+1+1)

Diskussion om artikeln