Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland stoppar flygtrafiken från Storbritannien – förbudet träder i kraft på måndag

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 00:09.
Ett Finnair-plan på väg att anlända till Helsingfors-Vanda flygplats
Bildtext Finnair-plan på väg att landa på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Flera europeiska länder, däribland Italien och Belgien, har redan infört flygförbud för Storbritannien på grund av den nya varianten av coronaviruset, och på söndag kväll beslöt även Finland att införa ett förbud.

Beslut om ett förbud för flygtrafiken från Storbritannien fattades av Transport- och kommunikationsverket Traficom på söndag, delgav generaldirektör Kirsi Karlamaa.

Traficoms överdirektör Jarkko Saarimäki uppgav till Helsingin Sanomat att förbudet gäller från och med klockan 12 den 21 december till den 4 januari.

Myndighetsbeslutet kommer efter att THL tidigare i kväll rekommenderade ett omedelbart stopp för passagerartrafiken från Storbritannien till Finland. THL hade strax innan deltagit i ett internationellt möte med hälsoexperter.

Tidigare på söndagen såg Social- och hälsovårdsministeriets beredskapschef Pekka Tulokas inget akut behov för omedelbara åtgärder.

För ett reseförbud i Finland ska THL först ge en rekommendation, innan ett beslut kan fattas.

– THL bedömer om virusets mutation utgör en risk, som kräver ändringar i den nuvarande handlingsplanen. Utgående från den bedömningen fattas sedan beslut om ett tillfälligt stopp för flyg, säger Tulokas.

Ministeriets Tulokas uppger att man redan i flera dagar noga följt med situationen i Storbritannien. Ifall ett beslut fattas om att stoppa flyg, ligger ansvaret hos Transport- och kommunikationsverket Traficom.

– Vi kan införa ett flygförbud snabbt om läget så kräver, säger Tulokas och tillägger att samma förfarande tillämpades i våras för flygen från Skopje.

Bild: Stopp mellan EU och Storbritannien

Hittills har Nederländerna, Belgien och Italien infört förbud mot flyg från Storbritannien.

På söndag kväll meddelade Tysklands hälsominister Jens Spahn att också Tyskland stoppar flyg från Storbritannien och Nordirland.

På måndag ska regeringen också ta ställning till reserestriktioner för Sydafrika, där en ny coronavariant också upptäckts.

På söndagen samtalade förbundskansler Angela Merkel med Frankrikes president Emmanuel Macron och EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel. Enligt källor i det franska presidentkansliet var ett gemensamt handlande i kampen mot den nya coronavarianten ett centralt samtalsämne.

Den tyska tidningen Bild rapporterar att det planeras ett totalt stopp för passagerartrafiken mellan EU och Storbritannien.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 18:10 med kommentaren av Tervahauta från THL.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 19:15 med detaljer om Tysklands planer.

Uppdaterad 20.12.2020 kl. 22:55 med THL:s rekommendation om ett reseförbud för Storbritannien.

Uppdaterad 21.12.2020 kl. 0:05 med beslutet om flygförbud.

Rättelse: beslutet om ett flygförbud i Finland fattas av Transport- och kommunikationsverket Traficom, inte Kommunikationsministeriet.

Källor: Yle Uutiset, HS, ARD, Bild

Diskussion om artikeln