Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ilkka Herola vet vad han ska göra under julpausen – lyckades inte upprepa lördagens bedrift i spåret: "Blir lättare att tävla om man får träna på hoppningen"

Från 2020
Uppdaterad 20.12.2020 17:55.
Ilkka Herola flyger i backmomentet.
Bildtext Ilkka Herola.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Både Ilkka Herola och Eero Hirvonen lyckades ta sig in bland de tio främsta i Ramsau i går efter stark skidåkning. Duon åkte fort även i dag, men stannade knappt utanför de tio bästa. Tysken Vinzenz Geiger vann för andra dagen i rad.

I lördagens lopp stod både Ilkka Herola och Eero Hirvonen för fina insatser i spåret, efter svaga insatser i backen. Särskilt Herola var i grym skidform, och steg från trettiosjätte till sjätte plats.

Dagens hoppinsatser blev – tyvärr – rätt så likadana som i går för finländarna. Både Herola och Hirvonen fick påbörja skidmomentet över en minut från täten, från 26:e respektive 30:e plats. Herola hoppade 88 meter, medan Hirvonen nådde 86,5 meter. Samtidigt slog norske ettan Jarl Magnus Riiber till med 98 meter.

I spåret blev den finländska anstormningen inte riktigt lika mäktig som i går. Herola korsade mållinjen som elva, 45 sekunder efter täten. Eero Hirvonen skuggade Herola och blev tolva.

– Backmomentet var lite bättre än i går, men skidloppet byggde jag upp lite fel. Även om jag åkte rätt bra tvingades jag jobba ganska mycket själv och på sista varvet var det lite trångt, så man fick inte till någon riktig slutspurt, sa Herola i Skidförbundets intervju.

– I går fungerade allt i spåret, i dag var det inte riktig så. Helgen i sin helhet var okej. Under julpausen får man träna lite på hoppningen – då blir det lättare att tävla.

Kukkonen: ”Skulle ha krävts några meter till i backen”

Finlands chefstränare Petter Kukkonen menade att det krävs några meter till i backhoppningen för att finländarna ska kunna köra om en pallplats.

– Skidåkningen var lika stark som väntat, vilket inte var en överraskning, men i backen saknade vi tre till fyra meter. I dag borde man ha varit mellan platserna tio och femton för att kämpa om pallplatser, summerade Kukkonen.

Finlands chefstränare Petter Kukkonen i Ruka.
Bildtext Petter Kukkonen.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Världscupettan Riiber fick se sig besegrad i skidmomentet. Gårdagens vinnare Vinzenz Geiger var vassast även i dag och slog norrmannen med 0,2 sekunder.

Världscupen i nordisk kombination fortsätter i Val di Fiemme i mitten av januari.

Fähndrich tog dubbel i Dresden

Inför gårdagens sprint hade Nadine Fähndrich aldrig vunnit ett världscuplopp i längdåkning. Efter dagens sprintstafett har hon två segrar på kontot.

I dag fick hon fira tillsammans med Laurien van der Graaff. Men det blev tajt i finalen.

Det var fördel Ryssland inför den sista sträckan, men avgörandet kom på upploppet. Fähndrich spurtade förbi ryskan Natalia Nerprjajeva och vann med 0,32 sekunders marginal.

På herrsidan blev segermarginalen ännu mindre. Ryssland vann efter att Gleb Retivych korsat mållinjen 0,19 sekunder före Frankrike och Lucas Chanavat. Retivych tävlade tillsammans med Aleksander Bolsjunov.

Nadine Fähndrich jublar vid mållinjen.
Bildtext Nadine Fähndrich glänste i Dresden.
Bild: imago images/Arvid M�ller/ All Over Press

Resultat:

Nordisk kombination, Ramsau:

1. Vinzenz Geiger GER 23.28,8
2. Jarl Magnus Riiber NOR +0,2
3. Fabian Riessle GER +5,0
4. Lukas Greiderer AUT +10,0
5. Johannes Lamparter AUT +11,0
...
11. Ilkka Herola FIN +44,7
12. Eero Hirvonen FIN +47,0
42. Arttu Mäkiaho FIN +3.33,0
49. Perttu Reponen FIN +4.35,3

Sprintstafetter i Dresden:

Damer:

1. Schweiz 16.38,34
(Laurien van der Graaff och Nadine Fähndrich)
2. Ryssland +0,32
(Julia Stupak och Natalia Neprjajeva)
3. Slovenien +1,12
(Eva Urevc och Anamarija Lampic)
4. USA +3,01
5. Tjeckien +3,20
6 Schweiz 2 +10,93

Herrar:

1. Ryssland 15.01,14
Alexander Bolsjunov och Gleb Retivych
2. Frankrike +0,19
Richard Jouve och Lucas Chanavat)
3. Italien +0,58
(Francesco de Fabiani och Federico Pellegrino)
4. Frankrike 2 +6,05
5. Schweiz +6,70
6) Ryssland 2 +7,85

Diskussion om artikeln