Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så såg skidskyttesäsongen ut i december – finska glädjeämnen utan topplaceringar, men hålet efter Kaisa Mäkäräinen har varit omöjligt att fylla

Från 2020
Marte Olsbu Röiseland vann guld i sprintstafett mixed.
Bildtext Skidskyttesäsongen har många segerkandidater.

Mycket norskt, mycket svenskt och en liten gnutta finskt hopp. Där det fyra tävlingsveckorna i världscupen sammanfattade i korthet. Men säsongen har redan bjudit på flera överraskningar och gett en fingervisning om att det kan bli en av de jämnaste på flera år.

Hålet efter Kaisa Mäkäräinen

När Kaisa Mäkäräinen avslutade sin karriär i våras stod det klart att de finska framgångarna i skidskytte skulle vara en sällsynthet kommande säsong. Mari Eder var den som förväntades delvis kunna fylla det hål Mäkäräinen lämnade. Men Eder har stått inför en svår uppgift då inte bara den börda Mäkäräinen burit på utan också de krav på framgång hon har på sig själv landade på en gång på hennes axlar.

Pressen på att fylla kraven har blivit lite för stor och Eders säsong har långt fyllts av besvikelser. Av de övriga fyra damerna är det bara Suvi Minkkinen som lyckats knipa världscuppoäng. De framsteg man gärna hade sett att skulle ha tagits under sommaren verkar inte ha blivit verklighet. Fortfarande förlorar man alltför mycket tid i spåret för att ha möjlighet att nå placeringar bland de tjugo främsta.

Mycket jobb har satts ner på att fila bort sekunder från skyttet, men frågan är om det hade varit smartare att försöka få bort de sekunderna i spåret istället. Ett snabbare skytte är mera sårbart än en några sekunder långsammare prestation.

På herrsidan har däremot de finska åkarna tagit ett steg framåt i utvecklingen. Tre av fyra åkare har redan tagit världscuppoäng. Skidåkningen är nu på en nivå som möjliggör placeringar bland de tjugo främsta. Tuomas Harjula, Tero Seppälä och Olli Hiidensalo har redan nått till de placeringarna med Harjulas fjortonde plats i distansloppet i Kontiolax som den bästa placeringen.

Tuomas Harjula skidar.
Bildtext Tuomas Harjula har tagit ett stort steg framåt i utvecklingen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Efter många dystra år med få finska glädjestunder är det just nu på herrsidan som vi har de största framgångsmöjligheterna. Världscuppoäng kan snart vara ett minimikrav bland herrarna och placeringar bland tio i topp helt realistiska. Bland damerna har Mari Eder visat att hon har kapacitet att vinna lopp men för tillfället är hon inte på den prestationsnivån.

Bø inte ensam på toppen

Innan säsongen var rädslan stor för att världscupen på herrsidan bara skulle handla om en idrottare nu då Martin Fourcade lagt skidorna på hyllan. Johannes Bø har de två senaste säsongerna tagit hem totalcupen och har tillsammans med Fourcade varit i en klass för sig. Med Fourcade borta skulle han inte ha något motstånd. Men så blev det inte.

Säsongens nio första deltävlingar har bjudit på sju olika segrare. Johannes Bø har bara vunnit ett lopp! Trots att han leder världscupen är han inte så överlägsen som många befarade. Tack och lov!

Det stora utropstecknet så här långt har varit Bøs landsman Sturla Holm Lægreid. I sin femte världscupstart knep han sensationellt karriärens första seger i säsongsöppningen. Efter det har det ännu blivit två till. Lægreid kan med skäl kallas säsongens komet.

Andra positiva överraskningar har varit Sebastian Samuelsson och Johannes Dale som också nu tagit karriärens första segrar. Dessutom finns det flera yngre åkare som varit nära och bara väntar på sin chans som Martin Ponsiluoma och Fabien Claude.

Bø är fortsättningsvis favorit till totalcupen men kommer med största sannolikhet inte att vinna lika många deltävlingar som under de senaste åren. Det kommer herrar som Fillon Maillet, Jaquelin, Doll, Peiffer, Lesser, Loginov, Fak, Christiansen med flera att se till.

Hanna Öberg jublar.
Bildtext Hanna Öberg är de svenska damernas frontfigur.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Damsäsong utan klar favorit

Damernas världscup ser efter de nio första deltävlingarna ut att bjuda på en jämn säsong med flera nya namn på prispallen. Framförallt de svenska damerna har visat bredd. Hanna Öberg och Elvira Öberg är de svenska damernas frontfigurer men Brorsson, Persson och Skottheim håller också världsklass. Skottheim har redan gjort systrarna Öberg sällskap på prispallen.

Även de norska damerna har visat sin styrka. Marte Olsbu Røiseland leder världscupen, medan Tiril Eckhoff har tagit två segrar. Ingrid Tandrevold och Karoline Knotten har också tagit varsin pallplacering redan i år.

De belarusiska damerna har varit säsongens överraskningar. Den österrikiska tränaren Reinhardt Gössweiner har verkligen lyft damernas nivå. Dzinara Alimbekava vann den första sprinten i Hochfilzen.

I tävling som tävling kan man räkna med ett dussintal segerkandidater. Bekanta namn som Wierer, Herrmann, Preuss, Braisaz, Chevalier, Simon, Davidova och ett flertal till kommer garanterat att synas högt i slutresultaten under säsongens gång. Om det har varit jämnt på damsidan redan under flera år så har det den här säsongen blivit om möjligt ännu mindre marginaler.

Det här kan bli en av de jämnaste säsongerna på länge. Efter julpausen har vi att se fram emot en intressant fortsättning på säsongen.

Diskussion om artikeln