Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland inför flygstopp från Storbritannien för att hindra smittsam coronamutation

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 15:20.
Människor köar i en tågterminal. De bär munskydd och har resväskor i händerna.
Bildtext Frankrike är ett av länderna som stoppat flygtrafiken från Storbritannien. I söndags köade människor i King's Cross i London till tåget till Paris.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

All passagerarflygtrafik från Storbritannien stoppas från och med klockan 12 på måndag, informerar Traficom. Flygstoppet införs för att hindra att en ny, mer smittsam mutation av coronaviruset, som hittats i Storbritannien, sprids också här i Finland. Finnair har satt in en extra tur i eftermiddag så att britter kan ta sig hem, skriver MTV.

Beslut om ett förbud för passagerarflygtrafiken från Storbritannien fattades av Transport- och kommunikationsverket Traficom sent på söndag, delgav generaldirektör Kirsi Karlamaa.

Den som befinner sig i Storbritannien kommer alltså inte att kunna ta sig tillbaka till Finland under de kommande två veckorna.

- THL informerade om att det är just den anländande trafiken från Storbritannien som hotar hälsosäkerheten, därför gäller flygstoppet endast trafiken därifrån, sa överdirektör Jarkko Saarimäki från Traficom under natten till måndag.

Söndagens beslut kom efter att Institutet för Hälsa och välfärd, THL tidigare under dagen rekommenderade ett omedelbart stopp för passagerartrafiken från Storbritannien till Finland. THL hade strax innan deltagit i ett internationellt möte med hälsoexperter.

Extraflyg i eftermiddag

Finnair har satt in en extra flygtur i eftermiddag, för att göra det möjligt för britter och andra hugade att ta sig till Storbritannien. Enligt Finavia avgår ett plan till Heathrow klockan 16 från Helsingfors-Vanda flygplats.

Morgonplanet till Heathrow var inställt.

Planet återvänder tomt till Finland. På Finnair säger man att det inte är uteslutet att britter flygs hem också andra dagar. Beslut om ytterligare flygningar fattas senare på måndagen.

Godstrafiken fortsätter trots flygstopp

Enligt Saarimäki berörs inte flyg som mellanlandat i Storbritannien, utan endast direkta flyg till Finland.

I Finland har hittills inga fall av den nya virusmutationen uppdagats.

Många länder har redan infört ett liknande flygstopp som Finland. Hittills har flygtrafiken från Storbritannien avbrutits av åtminstone Nederländerna, Belgien, Irland, Italien, Österrike, Rumänien, Tyskland och Sverige.

Trots att passagerartrafiken stoppas kommer godstrafiken och till exempel transporten av möjliga vaccin att möjliggöras.

Saarimäki vet ändå inte om coronavaccin ska transporteras från Storbritannien till Finland under de två kommande veckorna.

Sista flyget på två veckor landade igår kväll

- Några passagerarflyg har anlänt till Finland från Storbritannien dagligen, säger Saarimäki.

Traficoms beslut innebär att de finländare som möjligen vill ta sig hem till Finland nu inte kan ty sig till flyget.

Han säger att ett flygplan från Storbritannien landade i Finland vid klockan 23 och att det är det sista direkta flyg som landar i Finland tills flygstoppet är över.

På måndag skulle ett plan från Storbritannien normalt ha landat på Helsingfors-Vanda flygplats.

Enligt Saarimäki följer man med hur situationen i Storbritannien utvecklar sig under de kommande två veckorna. Om THL ändrar sin bedömning av situationen kan Traficom enligt honom handla enligt det.

- Om det till exempel visar sig att hotet är överdrivet och att så här omfattande åtgärder inte längre kan motiveras, då ser vi så klart över beslutet igen, säger han.

Knappt 2000 finländare har gjort reseanmälan

Finlands ambassad i Storbritannien har tidigare informerat om läget i Storbritannien via twitter.

Ambassaden rekommenderar finländare som befinner sig i Storbritannien att göra en reseanmälan. Rekommendationen gäller även finländare som bor permanent i Storbritannien.

Enligt Utrikesministeriet hade totalt 1930 personer tidigt i morse gjort en reseanmälan för Storbritannien. Bland dem finns både resenärer och personer som bor i landet mer permanent.

Av dem som gjort en reseanmälan rapporteras 176 personer vara resenärer.

På Utrikesministeriet poängterar man ändå att antalet personer som gjort en reseanmälan endast ger en indikation på hur många finländare som befinner sig i landet. Många gör inte överhuvudtaget en reseamälan.

Kävelevä mies puhaltelee
Bildtext Enligt Storbritanniens hälsominister Matt Hanckock är spridningen av covid-19 nu utom kontroll, och han uppmanar britterna att bete sig som att alla bär på smittan.
Bild: EPA / Will Oliver

Stor ökning av antalet coronafall i Storbritannien trots nya restriktioner

Enligt THL har antalet coronafall i Storbritannien ökat kraftigt trots att landet infört nya restriktioner. Den nya mutationen kan förklara ungefär hälften av de senaste veckornas nya fall.

Världshälsorganisationen WHO uppmanade igår de europeiska länderna att ta till krafttag för att kämpa mot den nya mutationen.

Den nya, mer smittsamma mutationen av covid-19 sprider sig i synnerhet i Storbritannien. Från Danmark kommer rapporter om nio fall av mutationen, Holland rapporterar om ett fall.

Storbritannien införde i går nya stränga restriktioner i London och kringliggande regioner med anledning av den virusmutation som sprider sig som en löpeld.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har sammankallat krishanteringsrådet Cobra på måndagen, på grund av av de reserestriktioner som bland annat Finland infört.

Varuflödet är det största problemet, efter att Frankrike stoppat lastbilstrafiken under natten till måndagen.

Också hamnen i Dover, i Storbritannien, har meddelat att hamnen stängs "tillsvidare" för trafik ut ur landet på grund av de franska restriktionerna.

Diskussion om artikeln