Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA:s kongress kom överens om ett enormt virusstödpaket - efter månader av mangling

Från 2020
Senatens majoritetsledare lämnade senatsgolvet och gick mot sitt kontor i Capitol Hill då överenskommelsen var klar.
Bildtext Senatens majoritetsledare lämnade senatsgolvet och gick mot sitt kontor i Capitol Hill då överenskommelsen var klar.
Bild: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

- Vi kan äntligen meddela att mer hjälp är på väg, sade USA-senatens majoritetsledare, republikanen Mitch McConnell då kongressledare äntligen hade enats om ett coronastödpaket på omkring 900 miljarder dollar.

Både representanthuset och senaten väntas rösta om det nya stödpaketet senare under måndagen, men enligt senatsledaren Mitch McConnell är stödet från både demokrater och republikaner nu tillräckligt stort för att stödpaketet ska godkännas.

Det här är det näst största ekonomiska stimulanspaketet i USA:s historia, det förra coronastödspaketet som USA godkände i mars var det dittills största,

McConnell och andra kongressledare har medgett att amerikanerna fått vänta på det här stödet för länge.

Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer bekräftade att en överenskommelse hade nåtts med republikanerna.
Bildtext Representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi och senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer bekräftade att en överenskommelse hade nåtts med republikanerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det nya pandemikrispaketet innehåller bland annat direktutbetalningar till de flesta amerikaner på 600 dollar var och dessutom ett tillfälligt extra arbetslöshetsunderstöd på 300 dollar i veckan för arbetslösa.

I paketet ingår också hyresstöd, tillfälliga stopp för vräkningar, stöd till småföretagare, till företag inom hälsovårdsbranschen, till skolor, barnvård och där ingår exempelvis skattelättnader.

Samtidigt som det här virusstödpaketet behandlas så pågår också förhandlingarna om nästa års budget. En tillfällig statsbudget löpte ut på fredag kväll och har förlängts också sedan dess.

På måndag morgon finsk tid, meddelades att President Donald Trump hade godkänt en ny förlängd tidsfrist för att undvika en nedstängning av statsapparaten. Den senaste tidsfristen löper ut på måndag vid midnatt, tisdag morgon finsk tid.

Källor: Reuters, AFP, Yle, TT

Diskussion om artikeln