Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Transformator brann på Emsalö - Borgå energi höjer beredskapen under julhelgen

Från 2020
Transformator brinner i en skog.
Bildtext En transformator brann på Emsalö under helgen.
Bild: Privat / Jarkko Eskola

En transformator fattade eld på Emsalö i Borgå på lördag kväll (19.12.). Branden orsakade ett längre elavbrott på delar av ön. Borgå energi har höjd beredskap under julhelgen.

En transformator fattade eld strax söder om Bengtsby på Emsalö i Borgå. Det var plusgrader och regnväder, vilket gjorde att branden inte spred sig och kunde släckas snabbt. Ingen skadades i samband med olyckan.

- Åtta-nio-tiden kom alarmet om det och våra montörer var klara vid ett-halv två på natten. Det tog lite längre tid än vad det brukar för den hade lossat från stolpen, säger tekniske försäljaren Berndt Hjelt som dejourerade på lördagen.

Brandorsaken utreds som bäst.

- Vi har över tusen transformatorer i vårt nät. Emellanåt kan det vara en som har fått en smäll vid något åskväder och så efter en tid kan det smälla till och den går sönder, säger Magnus Nylander, vd för Borgå Elnät.

Det händer också att kvistar faller över transformatorer så att de går sönder.

- Inte är det ovanligt att det händer sådana här grejer.

Magnus Nylander.
Bildtext Nylander tror att risken för att transformatorer fattar eld är liten eftersom det är så pass varmt.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Nylander påpekar att överbelastningar alltid kan förorsaka något mindre bekymmer om temperaturerna börjar vara -20 grader.

- Ofta vid julen så bakar folk och har basturna på, men jag tror inte att det blir hemskt mycket problem nu när det är så här varmt.

Nylander tror att risken för att transformatorer överbelastas och fattar eld på andra håll i Borgå är liten.

- Allt är alltid möjligt, ingenting är 100 procent vad gäller elförsörjningen. Men de har ju inte lovat så hemskt kallt.

Inför och under julhelgen ägnar hushållen mer tid i köken och man pyntar fastigheter och gårdar med ljusdekorationer.

- Förbrukningen är större, men den har blivit energisnålare. Lampor är med led och julbelysningen är med led och det syns också. Jag är nog inte så där hemskt orolig inför helgen, säger Nylander.

Nylander säger att det finns fog för att vara lite orolig när temperaturerna i södra Finland sjunker ner minusgrader på 25 och 30 och det är mycket aktiviteter i hushållen.

Julljus i blått på en gård.
Bildtext Julen lyses idag upp med energisnåla led-lampor.
Bild: Sebastian Backman/Yle

Elbolaget har också höjt beredskapen inför årsslutet och kan vid behov kontakta entreprenörer för ytterligare förstärkning, till exempel om det plötsligt blåser upp blir storm.

- Vi rycker nog ganska hastigt ut. Normalt har vi ju två montörer ihop med Kervo och Sibbo, men nu under helgerna har vi dubbel uppsättning. Man vill vara lite snabbare i vändningarna för folk är ju annars lite julstressade så vi försöker vara lite mera på alerten, säger Nylander.

Diskussion om artikeln