Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nordmakedonisk högerback förstärker BK:s försvar: "Man märker att han kan handboll"

Från 2020
Andreas Rönnberg omringad av bk-spelare.
Bildtext Andreas Rönnberg (i mitten) är väldigt nöjd med BK:s nyförvärv.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Det händer i handbollsligalaget BK-46. I slutet av november blev det klart att affischnamnet Nico Rönnberg ansluter sig till sin fostrarförening, för några dagar sedan skrev stjärnan Jac Karlsson på också för säsongen 2021/22 och på måndagen meddelade Karisklubben att man värvat den nordmakedoniska högerbacken Stefan Trpchevski.

Stefan Trpchevski kommer närmast från Grekland där han spelade för A.O Faiakas Kerkyra. Innan dess spelade han i HC Hapoel Kiryat Ono i den israeliska ligan – bägge sejourerna tog slut i och med att ett visst coronavirus satte stopp för allt spel.

Sedan hittade den 24-årige nordmakedonierns manager Finland, Karis och BK-46.

– Genom min manager kom jag i kontakt med BK-46. Jag tyckte att förhållandena som Karislaget kunde erbjuda lät så pass bra att jag var redo att skriva under kontraktet på en gång, säger Stefan
Trpchevski på klubbens webbplats
.

Trpchevski säger att finländsk handboll än så länge är ett oskrivet blad men att han har några vänner i Sjundeå IF.

– Av det jag hunnit se och uppleva tror jag att beslutet att komma hit var det absolut rätta för min del. Träningarna, lagkompisarna, tränaren, ordföranden – allt känns bra och har fungerat perfekt. Jag vill utvecklas som spelare och jag tror att det finns goda möjligheter till det i BK.

På frågan om vad Trpchevski ser som sina personliga styrkor svarar han så här:

– Jag är en vänsterhänt 9-metersspelare som är mångsidig, och en bra lagspelare.

"Positivt intryck"

Trpchevski kom till Finland den 22 november och har efter avklarad karantän hunnit träna med BK-46 i några veckor. Hans kontrakt sträcker sig över återstoden av säsongen.

BK:s huvudtränare Andreas Rönnberg är mycket nöjd med vad han sett hittills.

– Han har gett ett positivt intryck. Han talar bra engelska och man märker att han kan handboll. Han har ett bra skott och ser ut att ha rätt attityd, säger Rönnberg till Yle Sporten.

– Det är klart att en vänsterhänt högerback tillför flera dimensioner i spelet, säger Rönnberg om Stefan Trpchevski som i det närmaste ersätter Victor Westerlund som tidigare i höstas åkte på en knäskada.

En sak som Rönnberg lyfter fram som extremt viktig vad Trpchevski beträffar är hans språkkunskap.

– Vi har haft två högerbackar här tidigare från öststaterna som ingendera kunde engelska. Nu var det högsta prioritet att man kan kommunicera med alla i laget.

Utöver handbollen ska Stefan Trpchevski också studera språk vid Lärkkulla.

Sikte på mästerskap

Rönnberg vet berätta att Trpchevski var rätt lovande som ung, och att han också spelat i juniorlandslaget.

– Han var också med i storlaget RK Vardars andra lag, men lyckades inte ta steget ut att spela i första laget.

Handbollsligan har julpaus som bäst och om allt går som planerat är följande match – den flyttade cupmatchen mot Åbo IFK – inprickad den 13 januari. Då lär Trpchevski göra sin Finlandsdebut.

– Jag kommer att göra mitt bästa för att hjälpa BK att vinna mästerskapet, förutsatt att säsongen kan genomföras på planerat sätt. Vi har en del skador, men nu när vi också fått Nico Rönnberg i laget tror jag absolut att vi ska kunna bjuda de andra
topplagen på ett jämnstarkt motstånd, säger den 194 centimeter långe och drygt 90 kilogram tunge högerbacken.

Diskussion om artikeln