Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Livstids fängelse för attacken i tyska Halle – gärningsmannen ville döda tiotals människor i stadens synagoga

Från 2020
Kransar och levande ljus till minne av offren för attacken mot en synagoga i Halle i Tyskland den 9 oktober 2019.
Bildtext Kransar och levande ljus utanför synagogan, den 9 oktober 2019.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En 28-årig man dömdes på måndagen till livstids fängelse för attentatet i den östtyska staden Halle hösten 2019. Mannen försökte tränga sig in i stadens synagoga och när det inte lyckades dödade han två människor i närheten.

Det var i samband med firandet av den judiska högtiden Jom Kippur som den tungt beväpnade gärningsmannen i oktober 2019 försökte tränga sig in i synagogan i Halle.

En robust dörr satte ändå stopp för mannens våldsamma försök att ta sig in och orsaka en massaker. I synagogan fanns över 50 personer.

Sannolikt besviken över sitt misslyckande dödade den högerextremt sinnade mannen i stället två andra personer i närheten, en kvinna direkt utanför synagogan och en ung man i en kebabrestaurang en bit bort. Under sin flykt undan polisen skadade han dessutom flera personer.

En domstol i staden Magdeburg dömde i dag gärningsmannen till livstids fängelse för dådet.

Han dömdes vidare också till vad som i Tyskland går under benämningen säkerhetsförvaring, vilket betyder att han inte kommer att bli frisläppt innan han av rättsläkare inte längre bedöms som farlig.

Christchurchmassakern inspirerade

Rättegången mot mannen började i somras och han döms nu för två mord och flera mordförsök.

I samband med rättegången har mannen inte visat någon ånger utan i stället i flera repriser kommit med rasistiska och antisemitiska uttalanden.

Mannen, som enligt den information man har i dag ska ha planerat och utfört attentatet på egen hand, har med högsta sannolikhet radikaliserats på nätet.

Attacken mot en moské i nyzeeländska Christchurch i mars 2019 ska ha fungerat som förebild för dådet i Halle.

Polisen i Halle har beskyllts för att inte ha vidtagit nödvändiga åtgärder för att garantera säkerheten i och vid synagogan. Samtidigt har attentatet också lett till en diskussion om antisemitism och judars säkerhet i Tyskland.

Diskussion om artikeln