Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Läkare ber nyårsfirarna att festa lugnt – risken större att folk skadar sig då fler firar hemma i år

Från 2020
Nyårsfest vid medborgartorget i Helsingfors 2019-2020 årskiftet
Bildtext Bild från fjolårets nyårsfest på Medborgartorget i centrum av Helsingfors.
Bild: Lehtikuva

Glöm nyårsraketerna i år! Städernas publikevenmang är inhiberade och rekommendationen är att inte skjuta nyårsraketer hemma heller.

Ögonläkarna oroade över att fler kan skada sig hemma det här nyåret

2:24

I Tyskland beslöt man att förbjuda nyårsraketer det här nyåret för att inte belasta sjukvården ytterligare under coronapandemin. Här i Finland har inget förbud trätt i kraft, men huvudstadsregionens samordningsgrupp rekommenderar privatpersoner att undvika att skjuta raketer överhuvudtaget.

Nyåret hör till de brådaste tiderna för räddnings- och sjukvårdspersonal inom olycksfallsenheterna. De flesta personskador orsakade av nyårsraketer är hand- och ögonskador.

– Nyårsafton är den enda natten på hela året då vi har personal i vår operationssal närvarande hela natten, säger Tero Kivelä, ögonläkare inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS.

Ögonläkare Tero Kivelä HUS
Bildtext Tero Kivelä, ögonläkare vid HUS, önskar att folk skulle fira på annat sätt än med raketer.
Bild: Karoliina Paavilainen

Han säger att man inom läkarkåren har varit oroad för att fler skadar sig av nyårsraketer hemma i år, då det inte ordnas publikevenemang och folk firar hemma i mindre kretsar.

– Jag hoppas att alla tänker på att det finns andra sätt att fira nyår än att skjuta fyrverkeripjäser, säger Kivelä.

Redan under tio års tid har det varit lag på att den som tänder en fyrverkeripjäs ska bära skyddsglasögon.

Kivelä påpekar att över hälften av de allvarliga ögonskadorna drabbat åskådare som inte burit skyddsglasögon, däribland barn och unga. För dem som haft skyddsglasögon men ändå skadats, har skadorna varit lindriga, säger Kivelä.

Första hjälpen är den viktigaste sjukvården under nyår, menar Kivelä. De patienter som exempelvis fått krut i ögat, behöver ingen sjukhusvård förutsatt att hjälpen är snabbt på plats.

Undvik olyckor så gott det går

Petri Virolainen, sjukhusdirektör vid Åbo universitets centralsjukhus, säger att sjukhuset alltid utgår ifrån att nyåret är mer arbetsdrygt än normalt.

–Trots att coronapatienterna och olycksfallspatienterna vårdas på olika enheter, är mängden patienter betydande. Därför hoppas vi på ett lugnt nyår så att inte vården av coronapatienterna försätts i fara, säger Virolainen.

Han poängterar att allting som minimerar risken för olyckor under nyåret är positivt.

Under tidigare nyår har de flesta personskador inte varit förknippade med nyårsraketer.

– Vi talar icke-coronatider, där barerna är sent öppna och folk inte hålls på benen, eller är oense och ställer till med slagsmål, säger chefsöverläkare Peter Nieminen på Vasa centralsjukhus.

Trots det ser Nieminen inget fel med att förbjuda nyårsraketerna helt och hållet eftersom raketerna medför risker och djur tar skada. Nu när inte så många samlas, kan det också bidra till färre olyckor, säger Nieminen.

Färre ögonskador men många bränder

Tero Kivelä tror att finländarna har blivit mer medvetna om de faror som nyårsraketer medför och hur man kan skydda sig mot allvarliga personskador.

Under de senaste tjugo åren har Finlands Ögonläkarförening fört en noggrann statistik över antalet ögonskador förknippade med nyårsraketer. Ifjol var antalet ögonskador som krävde sjukhusvård rekordlågt: endast fem personer i hela landet.

Trots det låga antalet personskador är det skäl att komma ihåg att räddningsverket fortsättningsvis har fullt upp med bränder som orsakats av fyrverkeripjäser.

På Helsingfors stads räddningsverk hoppas man att folk ska förstå situationens allvar och ta coronaviruset i beaktande vid nyårsfirandet. Räddningsverket uppmanar invånarna att fundera på alternativ hur man kan fira nyår så att man har roligt samtidigt som man tar sin egen och andras hälsa i beaktande.

– De som tänder fyrverkeripjäser ska alltid bära skyddsglasögon. Kom ihåg att aldrig tända en pjäs igen om den inte ser ut att fungera. Också åskådarna borde alltid bära skyddsglasögon, lyder Tero Kiveläs råd inför nyårsfirandet.

Diskussion om artikeln