Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danska minkskandalen: Folketinget antog omstridd nödlag – alla minkar i landet kan avlivas på lagligt sätt

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 15:20.
Minkfarmare Thorbjoern Jepsen står med munskydd och huvudet böjt framför burar där minkar tittar ut i Gjoel, Danmark.
Bildtext Minkfarmare Thorbjoern Jepsen är en av de drabbade uppfödarna
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I Danmark har Folketinget antagit den omstridda nödlag som förbjuder minkuppfödning. Det betyder att lagen, som kom till efter att ett muterat coronavirus spred sig på de danska farmerna, tillåter avlivning av alla minkar i Danmark – och sätter punkt för en lång politisk process.

På Twitter skriver lantbruksminister Rasmus Prehn att de danska minkfarmarna har offrat sitt livsverk för det allmänna bästa. Vi är skyldiga dem ett stort tack. Tack vare lagen får uppfödarna nu klarhet om ersättningar för förlusterna, säger Prehn.

Sedan ett muterat coronavirus började sprida sig som en löpeld på de danska minkfarmerna har frågan om avlivning av minkarna varit omstridd.

I det första panikartade skedet gav statsminister Mette Frederiksen order om att en miljon minkar skulle avlivas. Senare, den 4 november, kom order om att hela minkpopulationen i landet (15 miljoner minkar) skulle avlivas på grund av viruset.

Beskedet ledde till att tusentals minkar avlivades omedelbart, men samtidigt började det stå klart att avlivningsordern stred mot den danska grundlagen och skandalen tvingade livsmedelsministern Mogens Jensen (S) att avgå.

I slutet av november besökte statsminister Mette Frederiksen Jylland, där de flesta minkfarmerna finns. Hon förklarade tårögd att regeringens order varit "otydlig" och hon bad om ursäkt av uppfödarna. Det hade varit frågan om en rekommendation, inte en order, sa hon.

Det är oklart hur stor kompensation minkuppfödarna nu ska få. Det blir en sak för Folketinget att enas om. Danmarks Radio tror att notan kan bli 20 miljarder danska kronor, eller cirka 2,5 miljarder euro.