Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

”Ölkulturen har lidit enormt av coronakrisen” – många mindre tyska bryggerier i stor nöd

Från 2021
Rökölet tappas i ett stop
Bildtext Schlenkerla är känt för sitt rököl.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

I Tyskland har coronakrisen allvarliga följder för många av landets bryggerier. Då krogar och restauranger igen är stängda får många bryggerier helt enkelt inte sin öl såld. Det tyska bryggeriförbundet varnar nu för att många bryggerier kan tvingas sätta lapp på luckan.

Den för sin ölkultur och för sina många bryggerier kända staden Bamberg är så gott som folktom. De trånga gatorna som också vintertid brukar fyllas av turister är i dag öde och tysta.

En vy över staden Bamberg i dimma.
Bildtext Vy över Bamberg som är känt för sitt öl.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

En polisbil som kör förbi övervakar att de få fotgängarna bär munskydd. Går man utan blir det en anmärkning och hot om böter.

Tillbommat och tyst är det också vid stadens mest kända värdshus Schlenkerla. Värdshuset som är känt för sitt rököl har varit stängt sedan början av november och ägaren Matthias Trum är allt annat än glad över situationen.

– Ekonomiskt är det förstås en hård smäll, men ännu värre är ändå den här tryckande känslan av att sitta här i ett tomt värdshus.

– Ett ställe hit folk kommer för att träffas, umgås och ha roligt är nu helt utdött, säger Trum.

Matthias Trum står inne i värdshuset Schlenkerla i Bamberg
Bildtext Matthias Trum säger att det är deprimerande då värdshus, som i normala fall sprudlar av liv, står tomma.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

”Mer stängt än under världskriget”

På platsen där Schlenkerla är beläget har det stått ett värdshus sedan början av 1400-talet. Den nuvarande ägarfamiljen Graser/Trum tog över år 1866.

Också sett ur ett längre tidsperspektiv är 2020 ett år som går till historien.

– Jag har haft gott om tid att gå igenom arkiven och inte ens under andra världskriget kom det till ett totalstopp som nu. Foton från krigstiden visar att verksamheten fortsatte trots allt.

– Man får väl gå tillbaka till det 30-åriga kriget eller till åren då pesten härjade för att det skulle ha varit så här stängt, säger Trum.

En av salarna i värdshuset Schlenkerla
Bildtext Värdshuset Schlenkerla har stått tomt sedan början av november.
Bild: Johnny Sjöblom / Yle

I värdshusets kök tillreds ändå mat vissa dagar i veckan. Man erbjuder för tillfället hämtmat och hämtöl, men enligt Trum är åtgången inte värst stor.

– För värdshusets del har situationen i år varit katastrofal. Vi hade nedstängningen under våren och nu igen. Största delen av personalen är för tillfället i statligt stött korttidsarbete.

Export och butiksförsäljning räddar

I bryggeriet som ligger ett par kilometer bort från värdshuset, uppe på en av Bambergs många kullar, fortsätter bryggandet av rököl ändå relativt normalt.

Räddningen för Schlenkerla har varit att ölen finns på en hel del butikshyllor och att exporten drar.

– Dessutom har näthandeln gått bra och det som också gläder mig är att Schlenkerla-vännerna i Finland har fortsatt att köpa vårt öl, säger Trum.

Enligt honom har exporten ändå utvecklats på ett oväntat sätt. Där exporten till Finland har fortsatt som normalt har till exempel den sydamerikanska marknaden helt rasat samman.

Till Storbritannien har man däremot exporterat betydligt mer än i normalfall.

– Man kan väl i det här skedet sammanfatta det som att vi åtminstone hittills har kommit undan med blotta förskräckelsen.

De egna värdshusen livnär inte

För många andra bryggare i den bryggeritäta regionen Oberfranken är situationen ändå inte lika rosig.

En stor del av bryggerierna är små och har ingen export att falla tillbaka på. Deras produkter hittar man inte ens nödvändigtvis i större utsträckning på butikshyllorna utan bryggerierna är långt beroende av det som man säljer på de egna värdshusen.

Att också alla de traditionella folkfesterna har inhiberats på grund av coronaviruset förvärrar situationen ytterligare.

Värst drabbade är för tillfället ändå de bryggerier som har värdshusen stängda och får en liten del av inkomsten från butiksförsäljningen. Om den här inkomsten överskrider en viss gräns får man nämligen i nuläget inget stöd från staten.

Det tyska bryggarförbundet varnar därför för att många av de 1 500 bryggerierna man representerar står på konkursens brant om man inte ser över stöden.

– Jag kan mycket väl tänka mig att vissa kan tvingas stänga. Det är förstås otroligt synd med tanke på den mångfald vi har av bryggerier och ölsorter. För politikerna som nu förväntas bevilja ekonomiskt stöd är situationen ändå både ny och svår, säger Matthias Trum.

Som överallt hoppas man också på Schlenkerla på bättre tider.

– Ölkulturen har tagit enorm skada av coronakrisen och jag hoppas att allt ska normaliseras när vaccinet väl är här. Utöver pengar och ekonomiska förluster handlar det också om att få tillbaka det sällskapliga och gemytliga som hänger ihop med ölkulturen här i Bamberg.

– Jag är ändå hoppfull. När coronarädslan någon dag är borta, då vill man igen ut med kompisarna och till det hör förstås ett stop gott öl, säger Matthias Trum.