Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förre skidstjärnan Petter Northug får fängelsestraff och blir av med körkortet för all framtid – döms för fortkörning och narkotikainnehav

Från 2020
Petter Northug på presskonferens.
Bildtext Petter Northug.
Bild: EPA

Petter Northug dömdes till sju månaders fängelse i tingsrätten. Den förre skidstjärnan får sitt straff efter den uppmärksammande fortkörningsskandalen i somras.

Domen i Oslo tingsrätt mot Petter Northug föll på måndagseftermiddagen. Åklagaren yrkade på åtta månaders fängelse för den flerfaldige världsmästaren och olympiska mästaren i längdåkning.

Tingsrätten gav Northug ett fängelsestraff på sju månader. Han döms efter fortkörning, filmande med mobilkamera under fortkörningen och narkotikainnehav, rapporterar NRK.

Dessutom blir Northugs körkort indraget på livstid. Det är ändå praxis att en dömd person fortfarande kan få tillbaka ett körkort, men inte inom de närmsta fem åren.

Northugs advokat Halvard Helle anser att straffet borde ligga på under sex månader. En sådan längd på straffet skulle i sin tur ha öppnat för att ha en fotboja i stället för att sitta fysiskt i fängelse.

Ett fängelsestraff på sju månader betyder att Northug inte kan få en fotboja. Northug accepterade domen på sju månaders fängelse efter ett kort samtal med sin advokat och kommer inte att överklaga.

– Northug vill ta straffet och gå vidare, säger Halvard Helle enligt NRK.

– Dagen när Northug blev gripen i augusti var hans mörkaste dag. Det var nollpunkten. Nu har det skett en förändring i livsstilen. Det gäller rusmedel, träning och annat som hjälper till för att lägga det här bakom sig.

Flera fortkörningar

I rätten medgav Northug att han filmade under fortkörningen med höger hand och styrde bilen med den andra.

– Det var oaktsamt och det ska inte ske i trafiken, sa Northug när domaren frågade om mobilanvändningen.

I anklagelserna mot Northug fanns flera äldre fortkörningar som togs upp efter att man hade hittat filmer i Northugs mobil. Han ska ha kört för fort vid fyra tillfällen på tre dagar.

Northug medgav bland annat att han accelererade till 204 kilometer i timmen på en väg där fartbegränsningen var 80 kilometer i timmen.

"Ett stort misstag"

Bakgrunden till att Northug blir dömd är den fortkörningsskandal som skedde i somras.

Polisen hittade kokain i hans bostad och före det tillslaget hade Northug stannats av polisen efter att ha kört 168 kilometer i timmen på en väg där hastighetsbegränsningen är 110 kilometer i timmen. Fortkörningen skedde en bit norr om Oslo.

– Jag har begått ett stort misstag. I går kväll stoppades jag av polisen i en hastighetskontroll. Jag körde alltför fort och blev också tagen till akuten för blodprov. Dessutom fann polisen en mindre mängd narkotika hemma hos mig. Det handlar om kokain, sa Northug i ett första uttalande.

På en presskonferens några dagar senare pratade Northug också om det som skedde och sina problem.

– Jag har nått botten i livet och jag behöver hjälp. Jag har ett allvarligt missbruksproblem som består av alkohol, narkotika och piller i samband med periodvis hårt festande. Jag har inte tagit det på allvar och förnekat det. Konsekvenserna är att det har blivit väldigt allvarligt och omfattande.

Tog många guld

I september blev det klart att Northug inte var påverkad av rusmedel under körningen. Under rättegången sa den förre skidprofilen också att han inte har använt rusmedel sedan fortkörningen.

Norrmannen är sedan tidigare dömd 2014 för rattfylla. Då fick han ett fängelsestraff på femtio dagar. Då fick han också böter på 185 000 norska kronor.

Petter Northug är en av de mest framgångsrika längdåkarna. Under karriären tog han ett individuellt OS-guld och sju individuella VM-guld.