Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

THL: Resenärer från Storbritannien ska låta testa sig frivilligt – gäller alla som kommit till Finland de senaste veckorna

Från 2020
Personer i en rulltrappa på Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Helsingfors-Vanda flygplats i augusti
Bild: Silja Viitala / Yle

Institutet för hälsa och välfärd THL rekommenderar att alla som anlänt från Storbritannien till Finland efter den 7 december låter coronatesta sig också om de inte har några symptom.

Med testningarna vill THL försäkra sig om att det muterade coronavirus som nu påträffats på de brittiska öarna inte kommit till Finland. Rekommendationen gäller också personer som testat sig före avresan från Storbritannien.

Personer som redan satts i karantän eller isolerats berörs inte av påbudet. De ska fortsätta sin karantän som planerat.

Coronatesterna för ovanstående grupper är avgiftsfria och oberoende av nationalitet, i enlighet med smittskyddslagen.

THL slår larm om att coronafallen har ökat snabbt i Storbritannien de senaste veckorna trots skärpta restriktioner. Den nya mutationen av viruset (SARS-CoV-2 VUI 202012/01) förklarar 50 procent av de nya fallen.

Man vet ännu väldigt lite om den nya mutationen men viruset verkar smitta lättare och göra att smittspridningen sker snabbare i samhället. Det finns ändå inga tecken på att det muterade viruset skulle vara dödligare.

I Finland har man inte påträffat mutationen.

Två veckors flygstopp råder

I går beslöt Trafik- och kommunikationsverket Traficom om ett flygstopp på två veckor för plan från de brittiska öarna för att hindra att det muterade viruset sprids till Finland.

I dag vid middagstid anlände det sista planet till Helsingfors-Vanda flygplats, och vid 16-tiden avgår ett plan med hemvändande britter och andra hugade. Det planet återvänder tomt från Heathrow till Helsingfors.

Nu på eftermiddagen kom Finnair med besked om att bolaget fortsätter att flyga till tre brittiska destinationer under flygstoppet, men tar inga passagerare på återresan.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) tillbakavisar tanken på att strandsatta finländare skulle evakueras från Storbritannien.

Diskussion om artikeln