Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen åker till Tour de Ski – två av de som körde bra i Ruka stannar hemma

Från 2020
Krista Pärmäkoski åker.
Bildtext Krista Pärmäkoski missade poängplats under världscupen i Ruka i slutet av november.
Bild: Lehtikuva

Finland är tillbaka i skidvärldscupen efter nyår. Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski tävlar igen när Tour de Ski börjar – men ett par av åkarna som åkte bra i Ruka kommer inte till start.

Efter premiärhelgen i Ruka i slutet av november har de finländska längdåkarna inte tävlat i världscupen. När Tour de Ski startar på nyårsdagen är landslaget på plats i schweiziska Val Müstair.

Finland tog ut sin trupp till touren i dag – och landslaget åker till tävlingarna i Schweiz och Italien med de starkaste korten i laget.

Finlands största profil Iivo Niskanen är en av sex herråkare i truppen. Även Ristomatti Hakola, som visade pigga tendenser i Ruka, är med. Däremot är inte Perttu Hyvärinen och Joni Mäki med i laget.

– Jag är inte i sådan form att det lönar sig att åka till touren. Det känns inte lika bra som förra året och programmet är så tufft att touren inte förbättrar formen. Nu är det bättre att träna i Finland, säger Hyvärinen till Yle Urheilu.

På damsidan ställer Finland upp med fem åkare – bland annat Krista Pärmäkoski. Hon hade en riktigt svag start på världscupsäsongen efter hälsoproblem under de sista veckorna före premiären, men hon ska ha kunnat träna bra i december och är redo för att mäta sig internationellt igen.

– Efter noggranna förberedelser och utredningar kunde vi bestämma oss för att åka till Tour de Ski. Det är viktigt för idrottarna att få tuffa internationella tävlingar. I december har vi tränat bra på hemmaplan och vi tror att det hjälper oss inför vinterns huvudmål VM i Oberstdorf, säger förbundskaptenen Teemu Pasanen i ett pressmeddelande.

Hela Finlands trupp till Tour de Ski:

  • Damer: Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski.
  • Herrar: Ristomatti Hakola, Lauri Lepistö, Juho Mikkonen, Iivo Niskanen, Verneri Suhonen, Markus Vuorela.

Ingen Kalla i Sverige

Norge kommer inte att åka i Tour de Ski. Däremot ställer Sverige upp och även där presenterades tourtruppen i dag.

Charlotte Kalla.
Bildtext Charlotte Kalla får vänta på sin comeback i världscupen.
Bild: imago/IBL/All Over Press

Veteranen Charlotte Kalla, som missade premiären i Ruka på grund av coronasmitta, åker inte till Mellaneuropa. Kalla har tävlat i december, men får ingen plats i truppen.

– Tränarna har analyserat läget tillsammans med Charlotte efter hennes första tävling sedan hon drabbades av covid-19. Den samlade bedömningen är att Tour de Ski i dagsläget inte är det Charlotte allra mest behöver för att förbereda sig inför det som sker senare i vinter, säger landslagschefen Anders Byström enligt SVT.

Sverige åker till touren med åtta damer och sex herrar. På herrsidan är Calle Halfvarsson tillbaka.

I och med att de norska åkarna saknas har Sveriges starka damlag stora chanser att ta hem touren. Bland annat ställer Ebba Andersson och Frida Karlsson upp.

Programmet i Tour de Ski:

1–3 januari, Val Müstair: Sprint (f), 10/15 kilometer masstart (k), 10/15 kilometer jaktstart (f).
5–6 januari, Toblach: 10/15 kilometer (f), 10/15 kilometer jaktstart (k).
8–10 januari, Val di Fiemme: 10/15 kilometer masstart (k), sprint (k), 10 kilometer masstart (f).

Yle sänder hela Tour de Ski.

Diskussion om artikeln