Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Minister Saarikko vågar inte lova att kultur- och evenemangsbranschen får öppna igen efter den 15 januari: "Beror på julen och nyåret"

Från 2020
Annika Saarikko vid en presskonferens i oktober 2020.
Bildtext Minister Annika Saarikko vågar ännu inte lova när restriktionerna lättar.
Bild: Silja Viitala / Yle

En arbetsgrupp som har tillsatts av undervisnings- och kulturministeriet presenterade idag principer för hur evenemangen i framtiden ska kunna ordnas på ett tryggt sätt när samhället väl öppnar upp igen. De aktörer som förbinder sig till att följa principerna ska få använda sig av en trygghetsstämpel.

– Den här trygghetsstämpeln är ett budskap till branschen kring hur evenemangen ska ordnas på ett tryggt sätt. Det blir ingen direkt ny övervakning från myndigheternas sida, säger statssekreterare Tuomo Puumala som också är ordförande för arbetsgruppen.

– Vi tror också att det förbättrar publikens tilltro till att våga besöka evenemangen igen när coronaläget väl lättar.

Enligt Puumala kan principerna som arbetsgruppen har utarbetat också ge beslutsfattarna viktig information när de fattar beslut som gäller coronaläget och evenemangsbranschen.

Principerna som nu samlats ihop baserar sig på frivillighet och målet är att stödja evenemangsbranschen i att planera och ordna trygga evenemang under coronapandemin. Arbetsgruppen har använt sig av det arbete som Tapahtumateollisuus ry (Evenemangsbranschen) har utarbetat och de principer man redan haft under 2020.

Det som är nytt är att arbetsgruppen rekommenderar att evenemangsordnarna förutsätter att alla besökare använder munskydd och att det görs en skriftlig säkerhetsplan över alla evenemang.

– Trots att den möjligheten inte finns i finländsk lagstiftning har evenemangsbranschen ändå haft den praxisen. Arbetsgruppen anser att säkerheten på evenemangen ytterligare kan förbättras och maximeras genom att man använder munskydd, säger Maria Sahlstedt, chef för Tapahtumateollisuus ry, som varit med i arbetsgruppen.

"Man bör inte lätta på restriktionerna för snabbt"

De nuvarande restriktionerna gäller fram till den 15 januari. Svenska Yle frågade forsknings och kulturminister Annika Saarikko om kultur- och evenemangsbranschen kan öppna dörrarna igen efter det.

– Det vi har lärt oss från sommaren är att man inte bör lätta på restriktionerna för snabbt om läget förbättras. Utifrån det kan man kanske dra en slutsats av hur jag ser på det.

Saarikko påpekar att det är de regionala myndigheterna som regionförvaltningsverken, kommuner och samkommuner som beslutar om restriktionerna och att det ännu är för tidigt att förutse läget i januari.

– Men om vi alla lyckas hålla oss för oss själva under julhelgen och nyåret vore det förstås idealiskt. Men det vågar jag inte ännu räkna med.

Svenska Yle skrev nyligen om varför kultur- och evenemangsbranschen måste stänga medan restaurangerna får hålla öppet under de nya restriktionerna. Du kan läsa artikeln här.

Kultur- och evenemangsbranschen har i flera repriser uttryckt sin nöd under det gånga året. Många aktörer har inte kunnat utöva sitt yrke sedan samhället stängde ned i mars.