Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Elva nya fall inom Vasa stad – ledande överläkare Kaukoranta upprörd: "Nu måste alla följa reglerna"

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 18:50.
En man med runda svarta glasögon, rutig keps och munskydd står utanför sjukhuset.
Bildtext Heikki Kaukoranta hoppas på en återgång till det normala i början av nästa år men i det här läget när antalet smittofall ökar är han tveksam. Arkivbild.
Bild: Yle/Ulrika Stagnäs-Lund

De flesta av måndagens nya fall i Österbotten kommer från Vasa och även ett par serviceboenden har drabbats. Ledande överläkare Heikki Kaukoranta är orolig inför julhelgen, dels på grund av folks resande till släkt och vänner, dels hur vårdresurserna ska räcka.

Det är en upprörd Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad, som svarar när Yle Österbotten ringer på måndag eftermiddag.

– Jag hatar tanken att coronan skulle vara något som social- och hälsovården borde tampas med för sig själva. Nä, var och en måste spela sin roll och spela den bra för att vi ska bekämpa det här viruset.

Du låter upprörd?
– Jag är lite upprörd därför att om vi vill ha så normala liv som möjligt borde var och en följa reglerna. Det finns inga möjligheter att idka något russinplockande från bullen, man borde äta den helt och hållet, säger Kaukoranta.

Elva av måndagens fjorton nya fall i Österbotten kommer från Vasa. Det som är oroväckande, enligt Kaukoranta, är att flera enheter inom social- och hälsovårdsbranschen drabbats på sistone.

Bland de drabbade finns en enhet vid servicehemmet Krannila och en enhet vid ett privatboende.

Ännu på måndagen håller också stadssjukhuset avdelningarna 5 och 9 stängda på grund av tidigare exponering.

– Imorgon öppnas de igen, men utsikterna ser inte så bra ut. Det blir spännande under julhelgen, att se hur bäddplatserna och personalen räcker till.

Det är främst personal som smittats, enligt Kaukoranta.

Smittspårningen på hälft i flera fall

De flesta av de nya fallen kommer från personer som smittats utomlands, eller personer som smittats av familjemedlemmar. Men det finns även fall som inte går att spåra.

– Av de elva nya fallen är är man ännu mitt i processen av att spåra fyra.

Kaukoranta är orolig över att smittoläget försämrats inför julen.

– Konsekvenserna kan vara jätteallvarliga om människor inte tar regler och rekommendationer på allvar. Och tyvärr kommer nu människor från Sverige och Södra Finland till Österbotten, och österbottningar reser till Lappland. Det här innebär en jättestor risk att viruset sprider sig, säger han.

Även Kaukorantas egen jul påverkas.

– Jag jobbar också under julhelgen med mitt kompani, för vi har tydligen ganska mycket arbete.

Ett julbord med olika maträtter.
Bildtext Fira med de du annars umgås med, och begränsa antalet vid julbordet, påpekar Kaukoranta. Arkivbild.
Bild: Mostphotos

Kaukoranta vill se att man begränsar antalet människor vid julbordet i år och undviker att samla alla generationer på samma plats.

– Man borde fira jul med samma människor man firar vardagen med. Helt enkelt så. Jag vet att det är svårt att förverkliga, för man har stora förväntningar. Men å andra sidan, om vi vill ha en bättre framtid innan vaccinet kommer, så är det vårt enda möjliga sätt att försöka hjälpa upp det.

Utan kraftiga åtgärder skulle tiotals unga sitta i karantän

Det finns en del som kritiserar att det är mest piskor som kommer från myndigheter, och önskar istället morötter för att folk ska orka hålla rekommendationerna.

Vad anser du om det?
– Det är inte jag som ger piskorna, det är coronaviruset. Därför önskar jag att allt mer människor skulle begripa ärendet på det sättet. Vi har inte några andra medel i bruk nu än de urgamla. Om man är trött, måste man bara leva med det. Vi får oerhört många nya fall, vi är i linje med Centraleuropa. Vi kan få brist på bäddplatser och hälsovårdsresurser, säger Kaukoranta.

Kaukoranta tar upp förra veckans beslut att Vasas högstadier skulle övergå till distansundervisning.

Borgaregatans skola i Vasa.
Bildtext Hade Vasa inte stängt skolorna igen hade tiotals familjer haft ungdomar i karantän just nu, säger Kaukoranta. Arkivbild.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

– Det kom ganska stark kritik om varför vi tog så kraftiga åtgärder när vi bara hade ett fall i en skola. Men vad hände, vi fick två fall till från olika klasser. Den preventiva åtgärden, som jag medger var kraftig, var effektiv. För annars skulle åtminstone 50 eller fler ungdomar nu sitta i karantän. Och räknar man med familjerna, skulle jag säga att det förstört ganska många jular.

Kaukoranta syftar här på de två smittade eleverna vid Borgaregatans skola, som Vasa stad rapporterade om på måndagen.

Vad tror du om distansundervisningen efter julen, kan skolorna återgå till närundervisning?
– Om jag visste att människorna följde reglerna skulle jag vara optimistisk att man kunde återgå till vanlig skolgång. Men i det här läget, när vi ser att antalet infekterade personer ökar både i Korsholm och i Vasa, så är jag tveksam om man räknar till resandet under julhelgen. Det är lite si och så hur det ska gå.

Diskussion om artikeln