Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kinesiska fiskare orsakar förstörelse på världshaven – staten stöder verksamheten

Från 2020
Kinas fiskeflotta är den överlägset största i världen. Allt fler trålare är tillräckligt stora för att de ska kunna segla långt bort från hemlandet.
Bildtext Kinas fiskeflotta är den överlägset största i världen. Allt fler trålare är tillräckligt stora för att de ska kunna segla långt bort från hemlandet.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Kinas jättelika fiskeflotta har spridit sig över alla oceaner. De kinesiska trålarnas fångster anses vara ohållbart stora, och fiskarna gör sig också skyldiga till olagligheter. Kina använder dem dessutom som spelbrickor i territoriella tvister.

Ända sedan Lau Lam-kwai var barn hade han utgått från att han skulle gå i sin pappas fotspår och bli fiskare. När allt trålfiske förbjuds i det formellt autonoma Hongkong år 2012 insåg han ändå att han måste sadla om.

- Jag klarar mig bra som rörmokare, men min pappa har inte kommit över att han inte kan försörja sig som fiskare. Han har inte sålt sin trålare, för han hoppas ännu att förbudet ska hävas, berättar Lau via den kinesiska mobilapplikationen WeChat från fiskehamnen Cheung Chau, tio kilometer från Hongkongs finanscentrum.

Lau Lam-kwai och hans pappa är rädda för att trålare från det övriga Kina igen ska börja fiska olagligt på Hongkongs vatten. Pappan förlorade sitt levebröd på grund av olagligheterna.
Bildtext Lau Lam-kwai och hans pappa är rädda för att trålare från det övriga Kina igen ska börja fiska olagligt på Hongkongs vatten. Pappan förlorade sitt levebröd på grund av olagligheterna.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Trålfisket förbjöds som en följd av att vattnen i Hongkong var utfiskade. Åtta år senare finns det tecken på att fiskbestånden börjar återhämta sig.

- Jag fiskar ofta med pappa från vår motorbåt. Våra fångster har ökat, och fiskarna har också blivit större, berättar Lau.

Desperata fiskare, ofantlig armada

Vattnen kring Kinas långa kust har likaså överfiskats. Varje sommar förbjuds därför allt trålfiske både på Syd- och Ostkinesiska havet för att ge fiskbestånden en chans att återhämta sig.

Det innebär att flera miljoner fiskare regelbundet tillfälligt förlorar sin inkomstkälla. I genomsnitt hör fiskarna till de fattigaste invånarna i Kina.

 Största delen av dem som jobbar på fiskefartygen är gästarbetare från det fattiga inlandet. Deras löner är låga medan de som äger trålarna kan göra stora pengar. Många fiskebåtar är så små att de måste hålla sig nära kusten.
Bildtext Största delen av dem som jobbar på fiskefartygen är gästarbetare från det fattiga inlandet. Deras löner är låga medan de som äger trålarna kan göra stora pengar.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Bristen på fisk nära kusten har tvingat fiskarna att segla allt längre bort från Kina för att få tillräckliga fångster. Följaktligen är kinesiska trålare nuförtiden ständigt på plats utanför till exempel Öst- och Västafrika, Argentina och Peru.

Kinas fiskeflotta har vuxit rekordartat snabbt, och den har blivit den klart största i världen. Ingen vet exakt hur många fiskefartyg det finns i landet, men det antas vara frågan om mellan en halv miljon och 800 000.

Bara en liten del av trålarna är utrustade så att de kan tillbringa långa perioder på havet. Kina uppskattas ändå ha mångdubbelt fler av de här väldiga fartygen än något annat land.

Många fiskebåtar är så små att de måste hålla sig nära kusten. De här fiskarna lider i hög grad av överfisket i kustvattnen.
Bildtext Många fiskebåtar är så små att de måste hålla sig nära kusten. De här fiskarna lider i hög grad av överfisket i kustvattnen.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Sänkta båtar, hårda tag

Den svåra konkurrensen om fångsterna har fått en del av de kinesiska fiskarna att bryta mot lagen. De anses i själva verket syssla med olagligt fiske i högre grad än kollegerna från något annat land.

Fiskarna anklagas till exempel för att med jämna mellanrum ha fiskat på olika afrikanska länders territorialvatten. Kustbevakningen har till och med sänkt kinesiska trålare bland annat på argentinska vatten.

Fiskare har också blivit tagna på bar gärning när de har fiskat på de beskyddade och biologiskt sällsynt mångsidiga vattnen kring de berömda Galapagosöarna i Stilla havet. I en trålare hittade man flera fiskar som anses vara utrotningshotade.

 Utbudet av fisk är nuförtiden imponerande på marknaderna i Kina. Vissa fiskarter kostar skjortan.
Bildtext Utbudet av fisk är nuförtiden imponerande på marknaderna i Kina. Vissa fiskarter kostar skjortan.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Den amerikanska undersökande journalisten Ian Urbina har i flera år rapporterat om olagligt fiske i olika delar av världen. I Hongkong-tidningen South China Morning Post skriver han att han i fjol såg ett tjugotal kinesiska trålare fiska på sydkoreanska territorialvatten nära gränsen till Nordkorea.

- Jag filmade dem efter att de hade brutit mot FN:s sanktioner genom att sedan segla in på nordkoreanska vatten. När de märkte oss försökte en av trålarna ramma oss, men vi hann väja och kom undan, skriver Urbina som själv då befann sig ombord på en sydkoreansk trålare.

Flottan samarbetar, stöd från högsta ort

De kinesiska fiskarna har blivit ökända för att de kan uppföra sig aggressivt när de kommer i kontakt med utländska trålare. Kinesiska fiskefartyg struntar också ibland i order som de får av kustbevakningen i närheten av andra länders kuster.

Det gäller i synnerhet för trålare som håller till på Ost- eller Sydkinesiska havet. De här trålarna seglar vanligen i stora grupper som ofta eskorteras av kinesiska örlogsfartyg.

- På Sydkinesiska havet bildar trålarna i praktiken en stödtrupp för Kinas flotta. Där har många fiskare blivit försedda med bastanta fartyg vars skrov är gjorda av stål, säger Gregory Poling, chef för organisationen Asia Maritime Transparency Initiativ i en intervju för nyhetsbyrån AFP.

 En hustru har sagt adjö till sin man som är på väg ut på Sydkinesiska havet. Trålaren lämnar hamnen Zhuhai på Kinas sydkust och styr kosan mot de omstridda Spratlyöarna.
Bildtext En hustru har sagt adjö till sin man som är på väg ut på Sydkinesiska havet. Trålaren lämnar hamnen Zhuhai på Kinas sydkust och styr kosan mot de omstridda Spratlyöarna.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Kinas högsta ledning har engagerat sig i fiskarnas verksamhet. När presidenten Xi Jinping för några år sedan besökte landets sydligaste fiskehamn uppmanade han fiskarna att ”bygga större fartyg, segla längre bort från hemlandet och återvända med imponerande fångster”.

Tvivelaktiga betalningar, kinesiskt monopol

Sedan dess har fiskarna fått betalt för att fiska på vattnen kring de omstridda Spratly-öarna i Sydkinesiska havet. Målet förmodas vara att förstärka Kinas anspråk på de här öarna som i praktiken är små atoller.

Också Brunei, Filippinerna, Malaysia, Taiwan och Vietnam gör anspråk antingen på hela ögruppen eller delar av den. Kinas anspråk gäller inte enbart för öarna utan för hela Sydkinesiska havet.

Vattnen kring öarna är ovanligt fiskrika. Som en följd av att kinesiska örlogsfartyg nuförtiden ständigt patrullerar kring dem är det i stort sett bara kinesiska trålare som fiskar där.

Filippinska fiskare försöker med jämna mellanrum fiska på vatten som Filippinerna gör anspråk på. Vanligen blir de snabbt bortkörda av kinesiska örlogsfartyg.

I Hongkong har en del yrkesfiskare börjat fiska med traditionella, ekologiskt hållbara metoder. Det anses inge hopp om en bättre framtid för haven.
Bildtext I Hongkong har en del yrkesfiskare börjat fiska med traditionella, ekologiskt hållbara metoder. Det anses inge hopp om en bättre framtid för haven.
Bild: Yle / Björn Ådahl

Skadligt stöd, sorgliga följder

Staten subventionerar inte bara fiskarna som håller till på Sydkinesiska havet. På Ostkinesiska havet sporras fiskarna att fiska i närheten av Diaoyu- eller Senkakuöarna som både Kina och Japan gör anspråk på.

Sammanlagt uppskattas Kina ha riktat flera miljarder euro till fiskeindustrin under de senaste två decennierna. Också många andra länder, såsom Japan och Spanien, subventionerar sina fiskeflottor, men det kinesiska stödet har ökat snabbare än de andra ländernas.

Fisk odlas i stor skala på en bukt i Hongkong. Byn består i stort sett enbart av fiskrestauranger som också driver fiskodlingarna.
Bildtext Fisk odlas i stor skala i en bukt i Hongkong. Byn består i stort sett enbart av fiskrestauranger som också driver fiskodlingarna.
Bild: Yle / Björn Ådahl

- Utan subventionerna skulle det inte vara lönsamt att i nuvarande skala fiska långt borta från Kina. Så länge som fiskarna får betalt för överfiske är det omöjligt att göra fiskeriet ekologiskt hållbart, kommenterar Poling.

Också rörmokaren Lau hoppas att Kina förändrar sin inställning till fiskeriet. Hans pappa har berättat att vattnen i Hongkong blev utfiskade efter att allt fler kinesiska trålare utan tillstånd började fiska på dem.

- De här fiskarna var illa ute, för de kunde inte längre få tillräckligt stora fångster på de kinesiska vattnen kring Hongkong. Min pappa och hundratals andra fiskare i Hongkong har sedan dess fått lida av olagligheterna, konstaterar Lau.

Kina i en klass för sig

Diskussion om artikeln