Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Camilla Cederholm skrev en av årets vackraste julsånger

Från 2020
Camilla Cederholm vid havet. Havet är öppet med en liten iskant närmast stranden.
Bildtext Camilla Cederholm komponerar musik på fritiden och jobbar till vardags som musiklärare i Nykarleby.
Bild: Privat

Camilla Cederholm drar sig till minnes hur hon själv som barn gick i kyrkan och sjöng De vackraste julsångerna med sin familj.

Sånghäftet fick hon ta med sig hem, det blev med tiden allt fler häften och sångerna levde aktivt vidare. I år finns hennes egen sång, Adventspsalm, med i sånghäftet.

Att Adventspsalm nu finns med i årets julsångshäfte känns fint, förklarar hon.

- Det var väldigt roligt att få uppdraget och förtroendet att bidra med en sång i det här häftet. Det har ju hängt med länge i församlingssammanhang, och hör till julen. Jag uppskattar det verkligen.

Cederholm är bosatt i Nykarleby och arbetar till vardags som musiklärare men komponerar också musik. Ibland till egna texter, ibland i samarbete med andra. Under årens lopp har drygt 200 sånger flödat ur hennes penna.

Samarbete kring texter

Adventspsalm är komponerad av Camilla och texten är skriven av Maj-Britt Palmgren.

Det var under en musikworkshop, sakralverkstaden, som hon först stiftade bekantskap med Maj-Britt Palmgrens texter. Här arbetade textförfattare och tonsättare tillsammans för att få fram nya psalmer och andliga sånger.

- Jag fastnade flera gånger för Maj-Britts texter. De tilltalade mig och utmanade mig som tonsättare eftersom de inte var skrivna på rim. Rimmet låser ofta och man landar i samma lösningar, men det gör det inte så ofta i Maj-Britts texter.

Camilla säger att det här gav henne nya möjligheter, också för att Maj-Britt Palmgrens texter berättar en historia.

Tydlig målgrupp och snabba ryck

Då Camilla komponerar strävar hon till att med sin musik lyfta fram texten som den står, så att den löper parallellt med melodin och knyts samman med den.

Då hon själv skriver både text och musik har hon oftast en tydlig målgrupp som sången riktar sig till. Hon arbetar gärna utifrån ett tema och ett sammanhang.

- Jag behöver veta vem jag skriver för, vem som är lyssnaren. Det ger mig inspiration och en kick i rätt riktning.

Camillas kreativa process är snabb och koncentrerad. Strukturer och linjer för text och melodi avtecknar sig rätt snabbt, också om hon kan fila på arrangemangen lite längre.

Nya sånger berikar vår sångskatt

Kompositören Camilla Cederholm tycker inte att det finns något direkt tomrum som de nyskrivna julsångerna ska fylla.

Hon understryker att vi har en stabil sångskatt med julsånger, där många människor redan har hittat sin traditionella sång som de är nöjda med.

-Så jag är faktiskt själv lite osäker på om det behövs nya julsånger? Det är klart att det är roligt för körer och sångare att ta sig an nytt material att presentera. Ur det kan också en ny jultradition, med nya sånger, växa fram.

Cederholm menar att det snarare handlar om att man spränger in nytt material i det gamla. Och på det sättet berikar man den befintliga sångskatten.

Hon skriver helt ny musik men gör ibland också variationer av äldre kända sånger, då med bearbetad text eller nya melodier.
Det handlar om att man kokar ner julens budskap och fördjupas i sin egen tolkning av det.

Därför är det också de egna julsångerna som egentligen talar starkast till henne, också om hon mera sällan lyssnar på julmusik.

Som musiklärare vill Camilla Cederholm helst ha det lugnt och tyst omkring sig på jul och bara umgås.

Intervjun är gjord av Monica Slotte.

Camilla Cederholm hör du i Inför julottan 25.12 kl. 7.50 i Yle Vega.

Julottan från Åbo sänds på juldagsmorgon kl 8.00 både i Yle Fem och i Yle Vega.