Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den ryska säkerhetstjänsten tappade ansiktet då Aleksej Navalnyj ringde upp en av dem som försökte mörda honom

Från 2020
Uppdaterad 21.12.2020 21:49.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj går ner för trappor iklädd gummihandskar, t-skjorta och mjuka byxor på det tyska sjukhus där han vårdades efter giftattacken i Ryssland i augusti 2020.
Bildtext Aleksej Navalnyj den 19 september 2020 på det sjukhus i Berlin där han vårdades efter giftattacken i augusti 2020.
Bild: AFP / Lehtikuva

FSB-agenten Konstantin Kudrjavtsev fick den 14 december klockan 07.27 ett telefonsamtal som förstörde hans karriär. Närmare bestämt förstörde han själv sin karriär genom sin lösmynthet.

Kudrjavtsev låg hemma insjuknad i covid-19, och den som ringde upp hävdade att han hette Maksim Sergeevitj Ustinov och ringde på uppdrag av det statliga säkerhetsrådets chef Nikolaj Patrusjev.

Ustinov ville höra detaljer kring förgiftningen av Aleksej Navalnyj i Tomsk i slutet av augusti.

Navalnyi spelade teater

I själva verket var det ingen herr Ustinov som ringde, utan Navalnyj själv som uppträdde med sådan pondus att Kudrjavtsev under samtalets gång erkände att han hade varit med om förgiftningen.

Han beklagade att uppdraget misslyckades eftersom flygplanet där Navalnyj satt då han blev medvetslös landade så snabbt i Omsk och ambulanspersonalen på flygplatsen så snabbt gav honom motgift.

Viktigt avslöjande

Det står helt klart att det erkännande Navalnyj fick fram kommer att få följder.

Ännu vet man inte om de blir värre för Navalnyj eller för statsledningen med president Putin i spetsen.

Telefonsamtalet visade nämligen med all önskvärd tydlighet att förgiftningen var planerad på mycket hög nivå.

Gift i kalsongerna

Navalnyj frågade också om vad agenterna hade gjort med hans kläder och fick veta att de hade tvättats för att möjliga spår efter nervgiftet Novitjok skulle försvinna. Kudrjavtsev nämnde inte ordet Novitjok utan talade om ”ämnet”.

Efter många frågor fick Navalnyj under samtalets gång Kudrjavtsev att berätta att giftet hade placerats i Navalnyjs blå kalsonger.

Alldeles i slutet av det cirka fyrtiofem minuter långa samtalet började Kudrjavtsev bli lite orolig och frågade om det var okej att han hade talat om den här operationen på en vanlig telefonlinje.
Då var det redan för sent.

Myndigheterna förnekar förstås allt

Då Navalnyj publicerade det inspelade telefonsamtalet blev det fart på både journalister och myndigheter i Ryssland.

Journalisterna tog fram FSB-agenten Konstantin Kudrjavtsevs adress och åkte dit. Några av dem, bland andra Ljubov Sobol från Navalnyjs närmaste krets, arresterades på platsen.

Från Säkerhetsrådet kom det under kvällen besked om att de inte har någon Maksim Sergeevitj Ustinov bland sin personal. En nyhet som bara underströk hur dumt agenten Kudrjavtsev hade handlat under samtalet.

Säkerhetstjänsten FSB lät meddela att samtalet var en planerad provokation och dessutom en falsk bandupptagning som bara har som mål att svartmåla FSB.

Navalnyj själv besvarade på Twitter FSB:s påstående genom att skriva ”hahaha!”.

Navalnyj har publicerat en video med engelsk text där han redogör för samtalet.