Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oscar och Ida flyttade till Bromarv och rivningshotade gamla Ljungbo blev charmig villa – det här läste Västnyland år 2020

Från 2020
Ett collage med bilder på nyheter som lockat läsare 2020 - bild 1 brödkonst, ett par står framför ett gult hus, jordgubbar, en coronahälsning, bil kör på översvämmad väg och en man på ett fartyg.
Bildtext Ni läste flitigt om allt från brödkonst till väder och corona.
Bild: Yle

Coronaviruset har lyckats nästla sig in i många av årets mest lästa artiklar, men även människonära berättelser, brödkonst, blåljus samt väder och vind intresserade västnylänningarna.

Vi har plockat ut några av de mest lästa artiklarna som har publicerats under tiden 1.1–19.12.2020 på Yle Västnylands webbplats.

Vad minns du från året som gått?

Helsingforsparet som flyttade till Bromarv

Artikeln om Ida Söderström och Oscar Gräsbeck som bytte Helsingfors mot Bromarv lockade många läsare. Paret valde att flytta ut till Oscar Gräsbecks familjegård Kansjerf gård.

- Vi ställde oss i den klassiska situationen som många gårdar ställs inför. Antingen flyttar vi hit och börjar utveckla gården och hittar på en verksamhet som säkerställer gårdens framtid eller så säljer vi den, berättade Oscar Gräsbeck.

Oscar Gräsbeck och Ida Söderström går utanför ett stort gult trähus.
Bildtext Oscar Gräsbeck och Ida Söderström lämnade Helsingfors för 18 rum och kök i Bromarv.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Att bo på landet kan bli trendigt i framtiden, konstaterade en framtidsexpert i artikeln. En av orsakerna är att ett liv på landsbygden ses som mera rofyllt och stressfritt. Också Ida Söderström och Oscar Gräsbeck märkte att lugnet på landet fick dem att må bättre.

Karisbon som blev coronafånge på fartyg

Coronapandemin låste in sjömannen Jonas Olin på ett fartyg utanför Panama. När Yle Västnyland talade med honom i början av augusti hade han suttit fast i ett halvår och visste inte när han skulle få återvända hem till sin sambo och tvååriga dotter.

en skäggig man som står vid ett fartygs motor.
Bildtext Jonas Olin tillbringar sina arbetsdagar i maskinrummet.
Bild: Privat

När Yle Västnyland ringde upp honom i december har han kommit hem - och hunnit åka iväg igen.

Det var i slutet av augusti som han äntligen fick flyga hem till familjen. Nu befinner han sig på ett fartyg utanför USA:s östkust.

Den tragiska båtolyckan i Hangö

En tragisk olycka inträffade under ett motorbåtsevenemang i Hangö. Ett minderårigt barn dog och en person skadades när en racerbåt och en fritidsbåt kolliderade under Poker Run i augusti.

En båt flängs i luften till följd av en kollision i Hangö.
Bildtext Olycksutredningscentralen Otkes och polisen utreder olyckan.
Bild: Kirsi Larkiala

I november rapporterade Yle Västnyland att polisen misstänker sex personer för brott i samband med en båtolycka.

Vi skrev också om:

Ingåodlare anställde finländska bärplockare, men manfallet var stort

Coronapandemin fick inte finländarna att bräda de utländska bärplockarna. I början av juli hade nästan hälften av de som anställdes hoppat av.

Odlaren Gustav Hildén hade svårt att svara på exakt varför många hoppade av.

- Ja, skulle jag veta skulle jag svara. Men okej, när det var varmt, så nog var det väldigt tuffa förhållanden här. Men om det inte känns rätt så, så är det så.

Bärplockare
Bildtext Husbonden Gustav Hildén på Lill-Breds i Ingå berömde de unga som stannat på jobb för att vara duktiga. Alexandra Wasström jobbade vid sorteringen i somras.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Alla de som är kvar här nu är jättebussiga, konstaterade Hildén.

Kvinnoön i Ekenäs bytte profil och erbjöd retreat till personer som spred företagets betalapp

I januari tog Yle Västnyland en titt på Supershe-ön som fick mycket publicitet i media världen över sommaren 2018. Då lanserade tyskamerikanska ägaren Kristina Roth sitt lyxretreatkoncept för kvinnor.

Ön väckte uppmärksamhet för att den bara välkomnade kvinnor, för sina saftiga priser och på västnyländskt håll i bland annat planläggningsfrågor.

I november 2019 presenterade företaget en ny och djärvare profil. De fridfullt yogande kvinnorna i marknadsföringen byttes ut mot "Self-powered is your superpower".

En skärmdump från Supershes webbplats senhösten 2019. Knallröd bakgrund, bilder på kvinnoansikten, ett graviditetstest. Texten Supershe shop, app, stories.
Bild: supershe.com

Man introducerade även ett nytt koncept där personer som ville besöka ön skulle ladda ner företagets nya applikation och rekrytera många nya appanvändare för att sedan få åka till ön.

Rivningshotade gamla Ljungbo blev charmig villa

Med en ny ägare blev det tidigare sanatoriet gamla Ljungbo charmiga Villa Ljungbo och ett privat hem. Rivningsobjektet har återfått sin forna glans.

- Ännu i januari var huset så förfallet att det var fullt av fåglar. Levande som flög omkring bland döda som låg i knutarna. Sedan dess har jag målat huset själv, både invändigt och utvändigt, berättade Anna Wichman, villaentusiast och då blivande Hangöbo.

Kvinna på veranda
Bildtext Villaentusiasten Anna Wichman köpte gamla Ljungbo för 12 000 euro.
Bild: Johanna Lindholm/Yle

Hon vill lyfta fram husets kulturhistoria och tradition av starka kvinnor.

Blött om fötterna i februari - strandnära vägar i Ekenäs svämmade över

Bildartikeln om det höga havsvattenståndet intresserade många läsare. Det var i februari som strandnära vägar stängdes av i bland annat Ekenäs på grund av översvämningar.

Översvämning i Ekenäs.
Bildtext Land eller hav? Det var svårt att på avstånd avgöra var exakt havsbotten tog vid.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Tusentals personer världen över följer Hangöbon Mia Nyberg och hennes surdegsbröd

Tycker du om surdegsbröd eller åtminstone vackert dekorerade sådana? Då sällar du dig till dem som njuter av att skrolla bland Mia Nybergs Instagraminlägg.

Hennes bröd dekoreras med allt från Lilla My och Rudolf med röda mulen till sirliga bladornament.

Ett surdegsbröd som är dekorerat som en spetsduk.
Bildtext Här har hobbybakaren och artesanen Mia Nyberg låtit en spetsduk ge inspiration till mönster på brödet.
Bild: Mia Nyberg

Raseborgs sjukhus miste sin samjour

I april beslöt styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS att stänga Raseborgs sjukhus samjour. Beslutet innebär att sjukhuset inte längre utför ingrepp som förutsätter nedsövning som utförs av en anestesiläkare. Bara allmänläkare är på plats dygnet runt.

Ingången till jouren vid Raseborgs sjukhus i Ekenäs. Det finns skyltar där det står jour , päivistys och ambulans, ambulanssi, plus det röda korset.
Bildtext Raseborgs sjukhus har nu en primärvårdsjour.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

I oktober kunde chefsläkare Peter Braskén berätta att primärvårdsjouren vid Raseborgs sjukhus har kommit i gång förvånansvärt bra. Enligt honom sköttes ändå onödigt många icke-brådskande fall på andra sjukhus, trots att de kunde skötas i Ekenäs.

"Efter sju år av barnlöshet och fertilitetsvård blev jag mamma"

När Christel Lindqvist-Jauhiainen och Jyrki Jauhiainen i Sjundeå trots flera försök inte fick ett gemensamt barn beslutade de sig för att adoptera. De fick möjlighet att bli föräldrar genom internationell adoption.

De hittade ett adoptivbarn i Kina. Adoptivbarnen som kommer från Kina har så gott som alltid särskilda behov och det gäller också familjen Jauhiainen.

En familj sitter på en soffa. Pojken ligger tvärs över föräldrarnas knän.
Bildtext Många ville läsa om familjen Lindqvist-Jauhiainen. Här sitter Christel Lindqvist-Jauhiainen och Jyrki Jauhiainen på soffan tillsammans med sonen Emil.
Bild: Helena Lappeteläinen / Yle

Polisen hade hittat det då femåriga barnet på trappan till en biograf. Orsaken till att han hade övergivits var antagligen läpp- och gomspalt.

Olli Muurainen besökte Köttkontrollen ovetande om att han smittats av coronaviruset på Spanienresa

I mitten juli framkom det att en coronasmittad person hade besökt en restaurang i Karis. Det visade sig att det var affärsmannen Olli Muurainen som besökt Köttkontrollen då han bar på coronaviruset. Han berättade själv om saken i ett öppet inlägg på sin Facebooksida.

"Jag ville skriva öppet om det eftersom jag vill påminna om att det här inte är över. Det gäller för alla att fortfarande vara försiktiga", uppgav han.

Köttkontrollens restaurangchef Mikael Kokkonen gör den såkallade coronahälsningen med affäremannen Olli Muurainen på Köttkontrollens terass. Två män rör vid varandras armbåge, sittande framför en tegelvägg.
Bildtext Köttkontrollens Mikael Kokkonen och Olli Muurainen i en coronahälsning. Muurainen meddelade att han betalar Köttkontrollens förlust när restaurangen tvingades hålla stängt.
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Coronaförvirring på brigaden när Nylands gränser stängde

När regeringen i mars beslutade om att stänga Nylands gränser uppstod en del frågetecken. Nylands brigad blev tvungen att fundera ut hur man skulle lösa permissionerna för dem som bodde på orter utanför Nyland.

Först kom budet om att beväringarna måste stanna kvar i landskapet, men det ändrades snabbt till att beväringarna fick resa över gränsen.

Poliisi ja varusmies juttelevat Pukkilan karanteeni rajalla.
Bild: Ville Airaksinen / Yle

Under tiden restriktionen var i kraft bevakade både poliser och beväringar landskapsgränserna.

Coronauppdateringarna lockade många klick

Läsarnas stora intresse för årets genomgripande tema coronaläget speglar sig också i statistiken. Vårens artikel med dagliga coronavirusuppdateringar har nästan 50 000 sidvisningar medan den nya artikeln, som sedan 7 oktober samlat dagliga coronauppdateringar för regionen, har långt över 85 000 sidvisningar.

Ni läste också flitigt artiklarna om coronaexponeringar på till exempel restauranger och nya fall av covid-19 i regionen.

Lokala nyheter och personliga berättelser intresserar helt enkelt, det märks i både ert engagemang och läsintresse år 2020.

Vilka artiklar fastnade du för i år?

Diskussion om artikeln