Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Har du pengar över från flygresorna och festerna som inte blev av 2020? Nu är hög tid att investera dem, säger Niina Bergring med 25 års erfarenhet inom finansbranschen

Från 2020
en kvinna i mörka kläder, uppsatt hår och glasögon ler med tänderna fram
Bildtext Efter 25 år inom finansbranschen fortsätter Niina Bergring uppmana oss att våga investera och ta risker.
Bild: Aktia

Varför borde vi investera och placera våra pengar på aktiemarknaden? För ekonomipoddens Joni och Elias finns det inga andra alternativ, men finansexperten Niina Bergring uppmanar alla att våga ta lite risker för att långsiktigt trygga sin egen välfärd.

I veckans avsnitt av Svenska Yles ekonomipodd, Snålmannen och spargrisen, diskuterar Elias och Joni vilka investeringar de gjort för att kunna bli ekonomiskt oberoende i framtiden.

Joni gillar att vara en tråkig investerare och Elias tycker att hela marknaden är lite hokus pokus. Här kan du lyssna på det senaste avsnittet:

Joni investerar i fonder medan Elias har lyckats på bostadsmarknaden

30:06

"Det är större risk att inte göra någonting med sina pengar än att placera dem"

Niina Bergring, som till vardags arbetar med kapitalförvaltning inom Aktiabankens koncernledningsgrupp, hoppas att alla människor, oberoende om de vill bli ekonomiskt oberoende eller inte, ska våga placera och ta lite risker.

Och varför inte göra det nu ifall man har pengar sparade på resor som man inte gjort eller på festkläder som man inte köpt?

- Det som jag själv har märkt under coronaåret, är hur lite jag egentligen behöver. Så genom att inte ta den där latten eller köpa den där tröjan kan jag sätta den summan åt sidan och trygga min framtid istället, säger Bergring.

Den bästa investeringen jag gjort är de pengar som jag satt in på aktiemarknaden 2009. De har nog säkert stigit med 150 procent åtminstone, om inte mera

― Joni från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"
ett barn ligger på pappas rygg
Bildtext Niina Bergring tror att många i år märkt att det man verkligen behöver är vänner, familj och hälsa - allt annat är bara bonus.

Att börja investera kräver ändå en viss gnutta disciplin. För långsiktigt sparande och tänkande är ingenting som kommer gratis, säger Bergring.

- Men det alla behöver förstå är att det idag är större risk att inte göra någonting med sina pengar än att placera dem.

Man sätter dit pengar och sedan glömmer man dem. Det fungerar, det har jag lärt mig

― Joni från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"

“Innovation ger avkastning och jag ser inga tecken på att människan slutar utvecklas”

Bergring brukar använda ett tankeexperiment för att få människor att förstå det här med risk.

Hon föreslår att man tänker på människans utveckling, från stenåldern till nutid och sedan funderar: "Kommer utvecklingen att stanna här?".

Om svaret är nej så måste man våga ta lite risk, säger Bergring.

- För att inte tro att innovation och investeringar kan generera avkastning, så måste man tro att människan slutar utvecklas och jag ser inga tecken på det. Istället verkar utvecklingen bara gå snabbare och snabbare.

Och då tycker Bergring att man ska vara med i den utvecklingen som sker, med en del av sina besparingar.

Du kan se dina investeringar som din kollega som jobbar dag och natt för att inbringa lite extra pengar. Det blir liksom en genväg till rikedom - lite som trolleri

― Elias från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"
Elias och Joni håller upp en öppnad portfölj som är tom.
Bildtext Elias och Joni sparar sina pengar i indexfonder. Enligt Joni är indexfonder det absolut effektivaste (och lataste) sättet att spara sina pengar på. Elias håller med och skapar därför spänning genom att investera i bostäder i Berghäll.
Bild: Frida Lönnroos

"Corona var en kris som vilken annan kris som helst"

Hur borde vi då reagera vid kriser när det gäller våra investeringar och besparingar?

Niina Bergring berättar att när pandemin blev ett faktum i mars 2020 så rasade börsen historiskt snabbt. Många privatpersoner blev mindre riskbenägna och ville ha en större buffert, vilket är helt förståerligt enligt Bergring.

Marknaden återhämtade sig dock snabbt och sedan maj i år har inflödet varit positivt hela tiden.

Och så gäller det att tänka med kriser. De kommer och de går.

- Corona var en kris som vilken annan kris som helst. Det är vi vana med på finansmarknaden. Världen är ju för evigt föränderlig, säger Bergring.

I kriser gäller det som privatplacerare då bara att hålla huvudet kallt och tänka långsiktigt.

- Rörelserna är stora uppåt och neråt kortsiktigt, men det är viktigt att tänka långsiktigt och sakta men säkert spara och placera och våga ta lite risker. Då är det långsiktiga resultatet också helt säkert bättre, säger Bergring.

Jag är en aktiesparare och ingen aktiespekulerare - jag siktar på att ha mina pengar på marknaden så länge som möjligt

― Joni från Svenska Yles ekonomipodd "Snålmannen och spargrisen"

För som Bergring krasst konstaterar: Just nu genererar bankkonton inga avkastningar eftersom avkastningen är låg på räntemarknaden.

Då är aktiemarknaden enda alternativet om man vill att sina sparade pengar ska öka i värde.

Och vad kan vi vänta oss på marknaden efter ett år som detta?

- Med vaccin på intågande hoppas vi ju nu att vi kan återgå till en normal tillvaro, men nog kan det ta länge för de sektorer och bolag som drabbats riktigt hårt att komma igång ordentligt.

- Den stora frågan är hur vi konsumenter kommer att bete oss i framtiden, efter corona. Kommer vi att resa lika mycket eller inte och vilken typ av service kommer vi fortsätta använda oss av eller börja använda? Det här är öppna frågor som vi har svårt att analysera i nuläget.

AGA
Bildtext Coronaåret ledde till minskad efterfrågan på fossila bränslen, vilket gjorde att flera stora oljebolag minskade med över 30 procent på marknaden. Har man däremot sedan länge förstått vidden av förnyelsebar energi, som finländska Neste gjort, då har man istället lyckats fördubbla sitt värde i år. Niina Bergring säger att man kan ta Nestes långsiktiga tänkande som inspiration i sitt eget långsiktiga sparande.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Diskussion om artikeln