Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rättsskyddsnämnden tvingar handbollsförbundet att returnera 2 500 euro till GrIFK: "Vi kände att det inte har gått helt rätt till och nu blev det lite rättvisa"

Från 2020
Spelarna i Grankulla IFK jublar.
Bildtext Grankulla IFK får spela hemmamatchen mot HC Tallinn i Estland.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollförbundet

Då Grankulla IFK:s handbollsherrar vägrade att spela sin hemmamatch mot HC Tallinn i september inleddes en utdragen process som Idrottens rättsskyddsnämnd nu har satt punkt för. GrIFK bestraffas, men slipper boten på 2 500 euro.

Tapio Tierala från Grankulla IFK är belåten över att det hela nu är överstökat.

– Så klart är det ett skönt besked. Vi kände att det inte har gått helt rätt till och nu blev det lite rättvisa i fallet ur vårt perspektiv.

– Men vi gick inte runt och tänkte på det här dagligen. Vi fokuserar hellre på att vinna matcher, säger han till Yle Sporten.

Sent besked ställde in matchen

Grankulla IFK skulle möta HC Tallinn söndagen den 27 september, men på fredagskvällen meddelade klubben att spelarna bestämt sig för att inte spela mot ett estniskt lag då coronapandemiläget snabbt försämrats.

HC Tallinn hade redan hunnit resa till Finland för att spela mot Åbo IFK på lördagen. Efter beskedet från Grankulla kom parterna snabbt överens om att ÅIFK och HC Tallinn skulle mötas en andra gång, på söndagen.

Från handbollsförbundet meddelade ordförande Jari Henttonen redan då till Yle Sporten att fallet skulle utredas och att straff var aktuella.

Disciplinutskottets förslag landade på förbundsstyrelsens bord den 8 oktober.

 • Matchen GrIFK–HC Tallinn spelas i Tallinn vid en senare tidpunkt.
 • GrIFK står för sina egna resekostnader och de eventuella matchintäkterna går till HC Tallinn.
 • 500 euro i böter för GrIFK.
 • GrIFK står för eventuella kostnader som uppstått för förbundet, ÅIFK och HC Tallinn.

Förbundsstyrelsen godkände förslaget med ett undantag: bötesbeloppet höjdes från 500 euro till 2 500 euro. Henttonen kommenterade då inte varför utskottets förslag förändrades.

Tvist om höjt bötesbelopp

GrIFK bestämde sig för att överklaga till Idrottens rättsskyddsnämnd. I sin överklagan yrkade klubben i första hand på att beslutet hävs och i andra hand på att bötesbeloppet reduceras till högst 500 euro och att kravet på kostnadsersättningar stryks.

Grankullaklubben menade att spelarna inte försörjer sig genom att spela handboll, och att vissa spelare dessutom ingår i riskgruppen.

GrIFK hade också åsikter om det formella, då man bland annat ansåg att förbundsstyrelsen inte motiverat varför man höjt bötesbeloppet.

Tidslinje

 • Fredagen den 25 september: GrIFK meddelar sent på kvällen att spelarna inte vill spela mot HC Tallinn på söndag.
 • Lördagen den 26 september: Matchen Åbo IFK–HC Tallinn spelas som planerat.
 • Söndagen den 27 september: HC Tallinn möter ÅIFK i repris i Åbo på grund av att GrIFK-matchen inhiberats.
 • Måndagen den 28 september: Disciplinutskottets ordförande meddelar GrIFK om att ett disciplinförfarande inletts.
 • Torsdagen den 8 oktober: Förbundsstyrelsen godkänner disciplinutskottets förslag med ett undantag: GrIFK:s bötesbelopp höjs från 500 euro till 2 500 euro.
 • Måndagen den 12 oktober: Förbundet skickar en faktura på 2 500 euro. Förfallodag: den 26 oktober.
 • Måndagen den 21 december: Idrottens rättsskyddsnämnd behandlar GrIFKs överklagan och fattar sitt beslut.

Utifrån förbundets mötesprotokoll drog rättsskyddsnämnden slutsatsen att disciplinutskottets motiveringar låg bakom förbundsstyrelsens beslut. Det framgick ändå inte varför förbundsstyrelsen höjde bötesbeloppet.

Rättsskyddsnämnden anser att förbundet agerat fel då motiveringen om att femdubbla bötesbeloppet saknades. I disciplinfrågor är motiveringar relevanta, inte minst för att en berörd part ska kunna ta ställning till om det lönar sig att överklaga.

Nämnden konstaterar att själva straffet, inklusive det höjda bötesbeloppet 2 500 euro, i sig kunde motiveras och att det inte råder någon tvekan om att GrIFK vägrat spela matchen.

Handbollsförbundet får betala tillbaka

GrIFK konstaterade att Social- och hälsovårdsministeriet torsdagen den 24 september signalerat att resebegränsningar mellan Estland och Finland införs söndagen den 28 september. Rättsskyddsnämnden uppger ändå att detta inte hade någon betydelse, då HC Tallinn redan hunnit ta sig till Finland.

Enligt rättsskyddsnämnden var det förståeligt att GrIFK vägrade att spela med tanke på att pandemiläget och då matchen ur ett sportsligt perspektiv saknade relevant betydelse.

Då GrIFK försökt minimera skadorna för HC Tallinn och förbundet, och klubben inte försökt uppnå sportslig eller ekonomisk vinning, konstaterar rättsskyddsnämnden att det är orimligt att GrIFK tvingas betala böter.

Därför får handbollsförbundet nu betala tillbaka 2 500 euro.

"Finns en massa olika åsikter"

Förbundets beslut att bötfälla GrIFK delade åsikterna. Till exempel i kommentarsfältet i Yle Sportens artikel tyckte många att förbundet agerade rätt. Men samtidigt finns det många som sympatiserar med GrIFK.

– Det finns ju en massa olika åsikter, men de som jag personligen snackat med så har haft förståelse för vårt beslut. Men samtidigt så är det ju otroligt hur olika man kan tolka rekommendationerna, säger Tierala.

– När vi läser dem tycker vi att det är självklart att man inte ska resa mellan Estland och Finland. Det ska vara en arbetsresa som upprepas på regelbunden basis. Hur man får en handbollsmatch att vara det förstår jag inte. Men man kan tydligen tolka det på många olika sätt.

Vi vill inte ta onödiga risker

En enhällig rättsskyddsnämnd gör inga andra förändringar i förbundets disciplinbeslut. Det betyder att matchen GrIFK–HC Tallinn lär spelas i Estland, men det är fortfarande oklart när.

– Vi accepterar att spela den eventuella hemmamatchen borta i Tallinn. Men då ska förutsättningarna vara sådana att man kan genomföra matchen. Vi vill inte ta onödiga risker, säger Tierala.

Diskussion om artikeln