Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump gav order om att den federala arkitekturen i framtiden ska vara "vacker"

Från 2020
En grå betongfasad i flera våningar.
Bildtext San Francisco Federal Building från 2007 pekas speciellt ut av president Trump som exempel på arkitektur han inte längre vill ha. Enligt Trump har arkitekterna bakom byggnaden främst velat få andra arkitekters uppskattning.
Bild: Alamy/All Over Press

USA:s avgående president Donald Trump har gett en presidentorder om att landets federala arkitektur i framtiden ska vara "vacker". Presidenten ogillar modernism och vill ha mera klassiska byggnader.

Presidentordern klagar på att de officiella arkitektoniska riktlinjerna sedan 1960-talet sidsteppat klassicismen och främjat en modern stil som i flera fall lett till fula, slätstrukna och motbjudande byggnader.

"Det är dags att uppdatera de federala arkitektoniska riktlinjerna så att de åtgärdar dessa problem och ser till att arkitekter som planerar federala byggnader tjänar sina klienter, det amerikanska folket", sägs det i ordern.

Exempel på vackra federala byggnader är enligt Trump Vita huset, kongressbyggnaden Kapitolium, Högsta domstolen, Finansministeriet och Lincolnmonumentet i Washington.

En ljus, klassicistisk byggnad med korintiska pelare. Två flaggstänger med USA:s flagga i förgrunden.
Bildtext Högsta domstolens byggnad i Washington. Färdigställd 1935.
Bild: Alamy/All Over Press
En klassicistisk byggnad med doriska pelarrader.
Bildtext Lincolnmonumentet från 1922.
Bild: STELLA Pictures / Splash News / AOP

Förkastlig arkitektur representeras enligt presidenten bland annat av de brutalistiska San Francisco Federal Building samt Hubert H. Humphrey- och Robert C. Weaverbyggnaderna i Washington.

En långsträckt grå betongfasad i ett tiotal våningar med små fönster.
Bildtext Robert C. Weaverbyggnaden från 1968 hyser USA:s bostadsministerium.
Bild: Alamy/All Over Press
En grå betongfasad i fem våningar med små fönster. I förgrunden en skylt som upplyser att här finns USA:s hälso- och socialministerium.
Bildtext Hubert H. Humphreybyggnaden invigdes 1977. Där finns det amerikanska hälso- och socialministeriet.
Bild: Sarah Stierch/Creative Commons

Enligt presidenten har den klassiska och traditionella arkitekturen visat att den är hållbar och den borde därför främjas.

Presidentordern avvisar inte helt andra stilarter, men framhåller att byggnaderna måste vara "vackra" (beautiful).

"Alla federala byggnader bör designas så att de erhåller allmän respekt för sin skönhet och för att de visuellt förkroppsligar amerikanska ideal", skriver president Trump.

Atriet i Trump Tower i New York med förgyllda rulltrappor.
Bildtext Guld och dyrbar italiensk Breccia Pernice-marmor är dominerande element i atriet i Trumps högkvarter Trump Tower på Manhattan i New York.
Bild: All Over Press

Arkitekturkritikern och Pulitzervinnaren Paul Goldberger avfärdade på Twitter Trumps presidentorder som närmast symbolisk.

Enligt Goldberger är det ytterligare ett exempel på att den avgående presidenten slänger handgranater omkring sig då han är på väg ut genom dörren.

Ett utkast till presidentorder dök upp i medierna tidigare i år med en betydligt hårdare formulering. Då skulle den klassicistiska stilen göras obligatorisk och de federala byggnaderna skulle "göras vackra igen".

Det fick de amerikanska arkitekterna på bakhasorna.

Flera påpekade att officiellt påbjuden nationell arkitektur närmast är känd från totalitära regimer, som Stalins kommunistiska Sovjetunionen och Hitlers Nazityskland.

En svartvit modell av en kupolbyggnad.
Bildtext Hitlers favoritarkitekt Albert Speers plan för Folkets hall från 1939 i den blivande huvudstaden Germania. Bygget hann aldrig slutföras innan nazismen kollapsade.
Bild: Alamy/All Over Press
Ett stort byggnadskomplex med en tornbyggnad i mitten. Tornet kröns av en röd stjärna.
Bildtext Moskvauniversitetets huvudbyggnad planerades under Stalins överinseende och byggdes delvis av fångar från Gulaglägren.
Bild: Alamy/All Over Press

Paul Goldberger och andra arkitekturaktivister påpekar i alla fall att Trumps presidentorder genast kan ändras eller stoppas av den tillträdande presidenten Joe Biden.

Arkitekturhistorikern Brian Goldstein skojar på Twitter om att Biden borde utfärda en presidentorder om att alla offentliga byggnader hädanefter ska se ut som Longabergerbolagets gamla huvudbyggnad i Ohio.

Longabergers främsta produkt är inköpskorgar i flätat trä. Bolagets huvudkontor i Newark i Ohio byggdes som en jättemodell av en sådan korg.

Diskussion om artikeln