Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Arbetslösheten ökar i Österbotten – och många är heltidspermitterade

Från 2020
Rewell Center i Vasa sett från gågatan.
Bildtext Vasa centrum har varit folktomt under en del av coronahösten. I Vasa ekonomiska region har arbetslösheten samtidigt ökat kraftigt.
Bild: Jakob Lillas / Yle

I slutet av november fanns sammanlagt 10 261 arbetslösa arbetssökande i Österbotten och Mellersta Österbotten. Det är 3 640 fler än för ett år sedan och 97 fler än i oktober.

Siffrorna framgår ur arbets- och näringsministeriets sysselsättningsöversikt som publicerades på tisdagsmorgonen.

Översikten visar att det inom Österbottens NTM-centrals område (Österbotten, Mellersta Österbotten) nu finns 55 procent fler arbetslösa arbetssökande jämfört med situationen för ett år sedan.

Arbetslösheten ökade inom alla NTM-centralers områden jämfört med situationen året innan och mest ökade den i Nyland. I hela landet ökade arbetslösheten i genomsnitt med 37,6 procent.

Många heltidspermitterade

Fortsättningsvis är coronaviruspandemin en avgörande faktor i den ökande arbetslösheten.

Konsekvenserna av coronaviruset återspeglas samtidigt särskilt mycket i antalet permitterade. I slutet av november var antalet heltidspermitterade i Österbotten och Mellersta Österbotten 2 806 personer, vilket är 2 341 fler än för ett år sedan.

Antalet långtidsarbetslösa ökade med 599 personer jämfört med året innan och i slutet av november fanns det 2 225 långtidsarbetslösa, det vill säga personer som varit arbetslösa utan avbrott i minst ett år.

Samtidigt har Österbotten jämförelsevis klarat krisen bra hittills.

Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom Österbottens NTM-centrals område var den näst lägsta i hela Fastlandsfinland, eller 8,9 procent. Motsvarande andel i hela landet var 12 procent.

Ökning i alla regioner

Arbetslösheten ökade i alla ekonomiska regioner i landskapen Österbotten och Mellersta Österbotten.

Arbetslösheten ökade i Vasa ekonomiska region med 2 105 personer, i Karleby ekonomiska region med 466 personer och i Jakobstadsregionen med 642 personer. Procentuellt är ökningen störst i Jakobstadsregionen (70 procent) och nästhögst i Vasatrakten (69 procent).

Den högsta arbetslöshetsgraden inom Österbottens TE-byrås verksamhetsområde fanns i Vasaregionen (10,5 procent) och den lägsta i Sydösterbotten (4,8 procent).

Färre nya lediga jobb

Till Österbottens arbets- och näringsbyrå anmäldes under november månad 1 532 nya lediga jobb, vilket är 68 eller 4,2 procent färre än vid motsvarande tidpunkt i fjol.

Under hela november månad fanns det totalt 2 939 lediga arbetsplatser, vilket var 215 platser färre än för ett år sedan.

Diskussion om artikeln