Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Specialrevisionen som granskat verksamheten vid Hangö hamn är klar: "Inga oegentligheter har uppdagats"

Från 2020
Uppdaterad 22.12.2020 17:20.
Flygbild över Hangö där man ser Drottningberg och Västra hamnen.
Bildtext Det var hamnbolagets revisorer som rekommenderade en specialrevision för att säkerställa att hamnens tekniska chef inte har missbrukat sin ställning.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Specialrevisionen som utrett verksamheten vid Hangö hamn har avslutats. Hamnbolaget meddelar att revisorerna varken stött på ekonomiska eller andra oegentligheter i hamnens verksamhet.

Specialrevisionen har gjorts för att utreda en eventuell intressekonflikt gällande den tekniska chefens agerande.

Hans privata bolag har sålt konsulttjänster till samma företag som han i egenskap av teknisk chef för Hangö hamn varit med om att köpa tjänster av.

Hangö Hamn har under tiden 19.11 - 21.12 låtit utföra specialrevisionen.

Hamnbolagets vd Anders Ahlvik meddelar att specialrevisionen har utförts av en grupp revisorer från ett oberoende revisionssamfund.

"I specialrevisionen har granskats Hangö Hamn Ab:s och bolagets tekniska chef Björn Peltonens verksamhet, Ingenjörsbyrå Björn Peltonen Ab samt företag relaterade till dessa företag, bl.a. Sandö Betong Ab", skriver Ahlvik i ett pressmeddelande.

Ahlvik meddelar att revisionen har avslutats och att bolaget inte uttalar sig eller kommenterar ärendet ytterligare i offentligheten.

Stadsstyrelsen är förtegen

När Yle Västnyland ringer upp ledamöter i Hangö stadsstyrelse är det många som inte vill uttala sig. Stadsstyrelsen har inte ännu fått någon information om specialrevisionens resultat.

Birgitta Gran från Vänsterförbundet säger att hon är en vän av offentlighet, men att i det här fallet är allt inte offentligt eftersom Hangö hamn är ett aktiebolag även om det ägs av Hangö stad.

- Jag utgår från att behandlingen sköts korrekt, säger Gran och konstaterar att hon har förtroende för hamnbolagets styrelse.

Också Bernt Förström (SDP) säger att det är vanligt att aktiebolag gör så här.

- Vi i stadsstyrelsen har inte fått mera information än pressen.

Artikeln uppdaterade kl. 17:20 med kommentarer av Hangö stadsstyrelse.

Diskussion om artikeln