Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollsligalicenser delades ut – HIFK har två alternativ: "Om föreningen kan komma överens med Lucas kan samma aktiebolag fortsätta driva verksamheten"

Från 2020
Christoffer Perret, HIFK Fotboll, styrelseordförande
Bildtext Christoffer Perret är vd för HIFK Fotboll Ab och ordförande för HIFK Soccer rf.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Bollförbundet meddelar att man har gått igenom fotbollsligans ligalicensansökningar för säsongen 2021. Samtliga klubbars ansökningar godkändes, även HIFK:s. Klubbens vd Christoffer Perret säger att allt fortsätter som förr, trots att separationsprocessen med huvudägaren Lucas Jin Chang fortfarande pågår.

Fotbollsligan 2021 består av tolv klubbar. I slutet av säsongen 2020 degraderades TPS och RoPS till division 1 och de ersätts av AC Oulu och KTP som tar klivet upp.

TPS är första ligareserv och för säkerhets skull behandlades även Åboklubbens förutsättningar för ligaspel. Licenskommittén konstaterade att TPS har förutsättningar att fortsätta spela ligafotboll.

Bollförbundet uppger att en del av de godkända licenserna innehåller villkor som hänför sig till arenorna eller ekonomin.

HIFK i kinesisk ägo

HIFK:s situation har varit på tapeten på sistone. Planen är att aktiebolaget HIFK Fotboll Ab ska kunna fortsätta driva själva verksamheten under HIFK Soccer rf:s föreningsparaply.

En av de godkända licensansökningarna lämnades in av HIFK:s förening och aktiebolag tillsammans.

Kinesen Lucas Jin Chang är fortfarande majoritetsägare i HIFK Fotboll Ab, men aktiebolagets fullmakt att driva ligaverksamheten tar slut i mars.

I Helsingforsklubben ser man samarbetet med Chang som ett avslutat kapitel och planen är att det snart ska kunna avslutas formellt.

"Allt fortsätter som förr"

Senast i mars räknar vd Christoffer Perret med att HIFK Fotboll Ab har återgått till inhemsk ägo.

– Om föreningen kan komma överens med Lucas kan samma aktiebolag fortsätta driva verksamheten, säger Perret till Yle Sporten.

Kan föreningen och Chang inte komma överens om en separation driver HIFK Soccer rf ligaverksamheten under den resterande delen av 2021. Licensen är nämligen även beviljad enbart för föreningen. Vid behov kan föreningen fortsätta utan aktiebolaget från och med den 25 mars.

– I korthet fortsätter allt som förr. De sålda biljetterna gäller oavsett vad som händer. Spelarkontrakten tecknas med bolaget och vi räknar med att de kan överföras till föreningen i mars, säger Perret.

Diskussion om artikeln