Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från årets mest efterlängtade spel till totalfars – därför pratar alla om Cyberpunk 2077

Från 2020
En datorgjord bild på en man som sitter i en metrovagn med ett vapen i handen. Utanför metrovagnen är det kaos: högutrustade poliser försöker mota bort människor från vagnen.
Bildtext Cyberpunk 2077 var ett väldigt efterlängtat spel. Kanske det är en av orsakerna varför det halvfärdiga spelet fått utstå så mycket kritik?
Bild: IGDB

Skyhöga förväntningar, ett spel fullt med buggar, offentliga ursäkter och krav om att få pengarna tillbaka. Där har du Cyberpunk 2077:s historia i ett nötskal. Vi har tittat närmare på varför årets mest efterlängtade spel blev en flopp.

Europas största spelföretag, polska CD Project Red, meddelade redan för åtta år sedan att de jobbade på ett nytt spel, Cyberpunk 2077.

Den drygt två minuter långa trailern lovade ett futuristiskt spel, där en elitgrupp inom polisen jagade människor som tappat kontrollen över sina kroppar i och med cybernetiska implantat och missbruk.

Spelet skulle släppas “När spelet är klart”, meddelade spelstudion. Men nu när spelet är släppt kan det nog knappas anses som klart.

Skärmdump ur Cyberpunk 2077. En kvinna sitter på knä på asfalten. Brevid henne står en man i stridsutrustning. Han riktar en pistol mot kvinnans huvud
Bildtext En av de första pressbilderna från Cyberpunk 2077.
Bild: IGDB

Cyberpunk är buggarnas paradis

I början av december 2020 var det då äntligen dags för en virtuell resa till framtidens Kalifornien, som befolkades av snygga människor med maskindelar i en neonblinkande storstad.

Spelet lanserades för PC, Playstation och Xbox. Lanseringsdatumet hade vid släpp skjutits upp tre gånger, med första lanseringsdatum redan i april.

Men Cyberpunk 2077 visade sig snabbt vimla av buggar.

CD Project Red har till exempel fått kritik för att ha lagt allt krut på PC-versionen av spelet, vilket förklarar det faktum att problemen är något färre där än i konsolversionerna.

Vad beträffar de äldre konsolerna, Playstation 4 och Xbox One, beskrivs felen som så grova att spelet inte går att spela.

Spelarna delar med sig av skärmdumpar på situationer där deras karaktär plötsligt gör en Kalle Anka och ställer sig upp på motorcykeln hen kör med rumpan bar. För att inte tala om diverse könsdelar som plötsligt sticker ut genom en stängd gylf.

En av de lite roligare buggarna i Cyberpunk 2077. Plötsligt får karaktären för sig att utföra cirkuskonster utan byxor! Video av Kulttuuricocktail.

Men faktum är att Cyberpunk också kraschar just då det ska hända någonting viktigt, och framförallt konsolspelarna har fått nog av den dåliga grafiken som gör spelupplevelsen hackig.

Cyberpunks mest hjärtskärande bugg för tillfället är att sparfilen plötsligt kan bli korrupt och inte gå att ladda.

Det här händer oftast då filen överstiger 8 MB i storlek, och innebär att de otaliga timmarna som spelarna lagt ner på Cyberpunk 2077 plötsligt är som bortblåsta.

Spelföretaget CD Project Reds förslag om att “försöka plocka på sig lite färre saker” är som att slänga bensin på elden.

Olagligt dåligt

I själva verket var projektet ute på hal is redan långt innan spelet lanserades, eftersom Cyberpunks utvecklare redan i recensionsskedet försökte vilseleda konsumenterna.

I november meddelade studion speljournalisterna att ifall man recenserar spelet, får recensionerna endast illustreras med journalisternas egna skärmdumpar eller det videomaterial som spelstudion erbjuder.

De som planerade att dela egna videoklipp från spelet hotades med böter på 27 000 dollar per klipp.

Liknande kontrakt är inte ovanliga inom spelindustrin och de är inte alltid till för att gömma fel.

Det kan till exempel vara frågan om att försöka hålla nere antalet spoilers som dagens spelkonsumenter ofta är livrädda för.

Journalisterna erbjöds också bara PC-versionen av spelet, troligtvis för att CD Project Red visste att den versionen är den bästa.

Spelupplevelsen på Playstation är betydligt hackigare än på PC. Att köra bil i Cyberpunk på Playstation är enligt recensenters beskrivningar lite som att köra berusad. Video av Kulttuuricocktail

Man gav dessutom speljournalisterna tillgång till spelet i ett så sent skede som möjligt, vilket lett till att få haft möjlighet att lägga tillräckligt med timmar på spelet när man väl började publicera recensioner.

Enligt tidningen New York Times funderar jurister och investerare i Polen som bäst på en grupptalan för att CD Project Red vilselett konsumenterna för att tjäna pengar.

Historiskt beslut: Digitala kopior säljs inte längre för Playstation

Kort efter lansering gick CD Project Red ut med en offentlig ursäkt för spelets skick och lovade spelarna hjälp med att få pengarna tillbaka.

Till en början stötte löftet på problem, då det visade sig att spelstudion inte ens kollat med Sony och Microsoft ifall det här var möjligt.

Spelstudion tog också lång tid på sig att svara på de mejl som konsumenterna skickade till den e-postadress som upprättats specifikt för det här ärendet.

En man står med händerna utsträckta rakt framför sig på en scen. Bakom honom ses rök ur en rökmaskin.
Bildtext Skådespelaren Keanu Reeves som gör en roll i Cyberpunk 2077 blev till en början nästan en frontfigur för spelet. Nu har Reeves ändå legat lite lägre.

Senare har ändå bägge företagen gått med på att ge konsumenterna sina pengar tillbaka.

Bara en vecka efter lansering beslöt sig Playstation store dessutom för att sluta sälja spelet helt och hållet. Beslutet är historiskt, ett spel av den här kalibern har aldrig tidigare blivit borttaget ur spelbutiken.

Överarbetade arbetstagare

Företaget CD Project Red krävde redan i september att arbetstagarna börjar köra sexdagarsveckor för att få spelet klart så fort som möjligt.

Övertiden lär inte ta slut i första hand, eftersom bolaget lovat att spelet ska få ordentliga uppdateringar i januari.

Samtidigt ska också versionerna för de nya generationerna färdigställas.

Sinihiuksinen nainen baarissa videopelissä
Bild: CD Projekt Red

Någon brist på pengar lär spelstudion ändå inte ha.

För drygt en vecka sedan meddelade studion att man endast med hjälp av förhandsbeställningarna lyckats tjäna tillbaka allt det man lagt ut på marknadsföring och utvecklingskostnader.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln