Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby på vippen att slå rekord i antal bebisar - men toppnoteringen från 1977 kan bli svår att överträffa

Från 2020
Tvillingarna Leah och Jacob Kankkonen.
Bildtext Blir det rekord handlar det inte om någon babyboom i Karleby utan snarast om att andra förlossningssjukhus lagts ner och i takt med det har allt fler föderskor valt Karleby. Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det kan bli rekordantal nyfödda på Mellersta Österbottens centralsjukhus i Karleby i år. Ökningen de senaste åren beror på att föderskor från andra områden ofta väljer sjukhuset i Karleby.

Det tidigare rekordet är från 1977 då 1764 bebisar föddes på sjukhuset i Karleby. Hittills i år (22.12) har 1714 barn fötts.

– Det blir tajt, 50 födslar på tio dagar är rätt mycket, men vi ska se, säger överläkare Charlotta Frostdahl.

Slutliga antalet är svårt att uppskatta eftersom så många föderskor kommer från kommuner som inte hör till vårdsamkommunen Soite.

Ökningen beror alltså inte på någon babyboom i Karleby utan på att kvinnor från Jakobstadsregionen och Kalajokitrakten allt oftare väljer att föda i Karleby.

I slutet av året brukar man samtidigt ha färre planerade igångsättningar och kejsarsnitt.

– Många försöker kanske hålla ut till början av nästa år.

Statistiken för Karleby sticker ändå ut jämfört med de flesta andra regioner i fråga om antal födslar. I fjol (2019) föddes 1652 barn på centralsjukhuset i Karleby. På Vasa centralsjukhus föddes 1145 barn och där väntas antalet ungefär bli det samma i år.

– Ett rekord har i sig ingen betydelse. Men det är kanske få som vet att rekordet är så pass gammalt som 43 år, säger Frostdahl.

Artikeln är baserad på en artikel av Sari Vähäsarja /Yle Kokkola.

Diskussion om artikeln