Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Anrika restaurangen Knipan i Ekenäs är såld – köparna från Borgå vill ha full rulle under högsäsongen

Från 2020
En restaurang byggd på pålar ovanom vattnet.
Bildtext Sommarrestaurangen Knipan köptes för 400 000 euro.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Restaurangföretagare från Borgå har köpt sommarrestaurangen Knipan för 400 000 euro. Företagarna hoppas slå upp dörrarna till påsk och hålla öppet dygnet runt under högsäsongen.

De nya ägarna är Aaro Tukiainen-Lindroos, Jessica Lindroos och Juho Tanska. De äger sedan tidigare sommarrestaurangen Kiva vid åstranden i Borgå och nattklubben Kliffa & Klubi.

Företagarnas intresse för Knipan väcktes redan för nästan ett år sedan när restaurangen lades ut till försäljning, säger Aaro Tukiainen-Lindroos.

– Men då var vi inte riktigt redo att öppna en tredje restaurang. Vi hade kommit bra igång med våra två tidigare men tiden var inte riktigt mogen, säger han.

En ung man står bakom en bardisk.
Bildtext Aaro Tukiainen-Lindroos vill bevara Knipans historia.
Bild: Yle / Mira Bäck

Vårens coronakris som slog hårt mot restaurangbranschen bromsade tillfälligt tankarna om en restaurang i Ekenäs. Men samtidigt fick företagarna mera tid och energi att fundera på hur man skulle kunna utvidga verksamheten när de egna restaurangerna var stängda.

– Vi började tänka på Knipan. På hösten åkte vi och såg på byggnaden och tänkte att "det här slår vi fast".

– Det har nu börjat se ljusare ut och vi ska tro och hoppas att det är klappat och klart med coronan snart.

Aaro Tukiainen-Lindroos säger att man vågar satsa trots coronapandemin eftersom coronavaccinen är på god väg, och för att de nu är ett bra läge att investera. Köpesumman landade slutligen på 400  000 euro, de förra ägarna hade hoppats på 490 000.

Fullpackad uteservering vid Borgå å.
Bildtext Sommarrestaurangen Kiva i Borgå.
Bild: Yle / Mira Bäck

Företagarna har många års erfarenhet från restaurang- och nattklubbsbranschen. Sommarrestaurangen Kiva har de drivit under fem säsonger och nattklubben skaffade de året efter.

Hurudan kommer Knipan vara under er regi?

– Knipans tradition och historia som vi har studerat är viktig för oss. Restaurangen kommer fortsättningsvis att heta Knipan och vi kommer att respektera det gångna så mycket som möjligt. Vi kommer inte helt att förnya allt utan ta vara på historien - få den tillbaka till sin forna glans, säger Aaro Tukiainen-Lindroos.

Platsen har en lång och fin historia och det är inget som kan mätas i pengar och måste tas vara på, förklarar han.

Hurudan mat som kommer att serveras vill han inte riktigt ännu avslöja, men det kommer att vara klassisk a la carte enligt den stil som Knipan som byggnad och miljö kräver, säger han.

Nattklubbsverksamheten kommer fortsätta.

– Knipan har under hela 1900-talet varit en dansplats. På 90-talet har det varit dans sex-sju gånger i veckan. Det är sådant som vi också kommer att inleda under högsäsongen på sommaren. Det ska fungera egentligen dygnet runt.

– Vi tar med oss den kunskap som vi har från nattklubbs- och dansverksamhet här i Borgå, säger han.

Knipan är i gott skick

Företagarna hoppas kunna öppna restaurangen redan till påsk. Hela verksamheten planeras köra igång från och med valborgsmässoafton, säger Aaro Tukiainen-Lindroos.

– Vi är redan på god väg och renoveringen kommer igång i januari.

Byggnaden är i sig i gott skick, dykare har på hösten undersökt den.

– Det handlar främst om ytlig renovering och inredning som att måla ytor. Vi byter ut hela inredningen.

Paaluille rakennettu yli satavuotias ravintola Knipan Tammisaaressa.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Det största renoveringsarbetet sker i övre våning där företagarna planerar att bygga en så kallad sjömanskrog. När allt är klart är det dags att köra igång.

Företagarna har redan börjat rekrytera personal och hoppas ha personalen klar i slutet av januari.

– Vi kommer att behöva ett 20-tal arbetstagare, säger Aaro Tukiainen-Lindroos.

Hur bekant är du med Ekenäs sedan tidigare?

– Under de senaste åren har jag blivit mera bekant. Min fru som är med i företaget har släktens sommarstuga på en ö i Ekenäs. Vi har tillbringat så mycket tid som bara möjligt i Ekenäs.

– Nu har vi hyrt en lägenhet så att vi kommer att bo halvt i Borgå och halvt i Ekenäs. Då kan vi bekanta oss bättre med staden och folket där.

Tidningen Västra Nyland var först med nyheten.