Här är bästa filmerna från året 2020
Svenska Yles filmkritiker Johanna Grönqvist och Silja Sahlgren-Fodstad listar de bästa filmerna från året som gått. Här ryms Oscarsvinnare, flera inhemska favoriter och personliga, starka dokumentärer.
Livet efter döden
En film om människor som sörjer och bråkar i otakt men ändå inser att sorg är lättast att bära tillsammans. Det här är en skildring med ett varmt hjärta och en öm blick på personerna i filmen. Och en film som lämnar en med ljus och hopp om att det går att komma ut på andra sidan. Livet upphör inte, trots att döden kommit på besök. En av Klaus Härös bästa filmer.
Tove
Det är inte lätt att göra film om en konstnär som är snudd på en nationalikon i Finland. Men filmen om Tove Jansson lyckas balansera rätt och blir en skildring både av kärlek och konstnärens identitet och villkor. Att man dessutom fokuserar på de år som kom att bli betydelsefulla för Janssons liv och karriär gör också att filmen får en dramatisk båge och ett flyt.
Parasite
Den sydkoreanska Parasite är en skruvad satir och en nervpirrande thriller, dessutom visuellt snygg och tankeväckande. Under Oscarsgalan i februari var filmen den stora vinnaren, en Oscar för bästa film, bästa regi, bästa originalmanus och bästa utländska film. Dessutom är Parasite den första icke-engelskspråkiga film som vunnit i kategorin “bästa film”. Och så pass mycket har filmen intresserat att man i höstas kunde se filmen också i en svartvit version.
Jeppis suger
En djupt personlig och på samma gång universell dokumentär om att längta, hitta och skapa ett hem. Anna-Sofia Nylunds personliga dokumentär finns att se på Arenan.
Kelet
En stark dokumentär om Kelet som är en svart, transkvinna i Finland. Det handlar om fördomar och rasism men ännu mer om vänskap och förlåtelse, om styrka och humor. Och en film som ger en liten inblick i den finländska ballroom-kulturen.
Dokumentären finns att se på Arenan.
Ensilumi
En flyktingfamilj som väntar på besked om sin asylansökan - kan det bli annat än tragiskt och ångestladdat, mörkt och dystert? Jo, det kan det. Med sin långfilmsdebut skapar Hamy Ramezan en fantastiskt vacker lovsångtill vardagen och livet i största allmänhet. Ett bevis på att den stora konsten kan bo i de små detaljerna. Och att drivkraften inte alltid behöver bygga på konflikter.
Metsäjätti
Ville Jankeris filmatisering av Miika Nousiainens roman landade nästan osannolikt träffsäkert mitt i debatten om stängningen av UPM:s fabrik i Jämsä. Med värme och humor skildras historien om Pasi som återvänder till sin hembygd för att sköta saneringen av ortens pappersbruk. Välspelad finsk feelgood med en samhällskritisk udd.
Mank
De flesta diskussioner om filmhistoriens klassiker landar i något skede i Orson Welles Citizen Kane från 1941. Men hur föddes den storyn egentligen? David Finchers svartvita smällkaramell återskapar skickligt 1940-talet - med en elegant twist. Ett måste för alla som älskar Citizen Kane, screwballkomedier och Gary Oldman. Kort sagt; en film för alla som älskar film.
Being a Human Person
Fred Scott tecknar ett ovanligt fint porträtt av den svenska stjärnregissören Roy Andersson. Ett porträtt som är långt mer än endimensionell hyllning till mannen som skapat ett eget formspråk. Här får man en fascinerande inblick i såväl skapandets vånda som det konkreta arbetet med filmen Om det oändliga.
*Filmerna som vi hade velat se men vars premiärer flyttat fram till nästa år:
No time to die
Wonder Woman 1984
Top Gun: Maverick
Håller du med Svenska Yles filmkritiker? Vilken är den bästa film du sett i år?
Texten har uppdaterats - "Se upp för Jönssonligan" ströks från listan över framflyttade filmer eftersom den redan haft premiär på annan plattform.
Diskussion om artikeln