Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Heikki Vestmans tweet om kvinnor från al-Hol-lägret väckte uppståndelse bland Sibbobor

Från 2020
En man sitter bakom ett bord.
Bildtext Heikki Vestmans uttalande på Twitter har väckt debatt både för och emot. Arkivbild.
Bild: Yle/Mira Bäck

En tweet av riksdagsledamoten och Sibbo kommunfullmäktiges ordförande Heikki Vestman (Saml.) har väckt stor uppståndelse på sociala medier, särskilt i Sibbogruppen på Facebook.

Vestman publicerade på söndagen en text på Twitter där han, fritt översatt, skrev ungefär så här:

"Finländarna hann redan tro att IS-kvinnorna går på Finlands gator i morgon. Som tur är visste en tjänsteman vid Social- och hälsovårdsministeriet berätta att de i själva verket är på socialbyrån för att bekanta sig med förmåner och serviceutbudet för jihadister."

Han skrev tweeten efter att det blivit klart att Utrikesministeriet har hämtat hem två mammor och sex barn från flyktinglägret al-Hol i Syrien.

I en senare tweet preciserar Vestman att han tycker barnen ska få hjälp men att han undrar varför samhället poängterar servicen som erbjuds de vuxna.

På måndagen publicerade en Sibbobo ett inlägg i Facebookgruppen Sibbo-Sipoo med en screenshot på den första tweeten.

Sibbobon frågar Heikki Vestman om han värdigt representerar Sibbo kommun och kommunens värden i egenskap av ordförande för kommunfullmäktige samt som riksdagsledamot.

Det här gav upphov till en lång diskussion om tweeten och dess innehåll.

På tisdagseftermiddagen hade Facebookinlägget nästan 500 kommentarer. Det är rejält mycket mer än inlägg i gruppen brukar få.

Bland Sibboborna i gruppen går åsikterna om tweeten rejält isär. Vissa tycker att det Vestman skrivit speglar verkligheten, medan andra anser det vara populistiskt, osmakligt eller rentav rasistiskt.

"Vad var fel i den där tweeten? Så där är det ju", skriver en Facebookanvändare.

"Ytterst undermåligt att se sådan här kommentering av Heikki Vestman", anser en annan.

"Varför måste man tala om socialbyråns lucka? Där finns tanken att alla utlänningar bara vill leva på bidrag", skriver en tredje.

Uttalande från oppositionen

En del av Facebookanvändarna kritiserar Vestmans syn på att mammorna till barnen från al-Hol-lägret i Syrien inte borde ha släppts in i landet medan andra fokuserar mer på uttryckssättet och ordvalet i tweeten.

En stor del av diskussionen handlar också om vad Sibboborna tycker om att kvinnorna från lägret kommit med barnen till Finland.

Vissa tycker det är nödvändigt för att kunna tillgodose barnens rättigheter, andra att Finland har ett för slappt förhållningssätt till personer de anser vara farliga.

Personerna som vistas i lägret har befunnit sig i områden som kontrolleras av IS och det är svårt att utreda deras kopplingar till terrororganisationen.

I det här skedet har Centralkriminalpolisen inga konkreta brottsmisstankar mot dem som anlänt till Finland.

Vestman deltar också själv i Facebookdiskussionen.

Han skriver att han står bakom sina ord, men inte andras tolkningar av dem.

Enligt Heikki Vestman är hans tweet kritik riktad å ena sidan mot myndigheternas sätt att kommunicera, å andra sidan mot hela vårt samhällssystem.

En person är inne i Facebook-applikationen på sin smarttelefon.
Bildtext Vestmans tweet skapar diskussion på sociala medier.
Bild: Mostphotos

Han anser att det hurdan service som finns att få betonas för mycket i stället för individens eget ansvar.

- Jag har förundrat mig över det särskilt i jämförelse med internationella nyheter. Till exempel i Tyskland har myndigheterna fört fram att de undersöker grundligt om det har skett någonting brottsligt, säger Vestman per telefon.

Han poängterar att han twittrat som riksdagsledamot i oppositionen och säger att tweeten är del av en diskussion inom rikspolitik.

- Jag anser att barnen ska hjälpas, men jag godkänner inte att "IS-vuxna" som själva åkt till terroristorganisationens kalifat ska hämtas tillbaka, säger Vestman.

Han förstår att saken i sig väcker mycket debatt, både i Sibbo och i resten av landet.

Ser inget fel i ordvalet

Att tweeten fick så mycket uppmärksamhet kom egentligen inte som en överraskning.

- Det som kanske överraskade var hur starka positioner det fanns för och emot. Att frågan blivit polariserad syns i sociala medier också i övrigt.

När det gäller själva ordvalen i tweeten så anser Vestman inte att där finns någonting kontroversiellt.

- Rasistiskt är det inte. Jag själv tolererar absolut inte rasism. Min tweet är systemkritik. Jag förstår att det väcker debatt då man starkt tar ställning i saken, särskilt om man använder stilgreppet att liksom retoriskt problematisera saken ur finländarens synpunkt, säger Vestman.

På frågan om han skulle ha skrivit tweeten med vetskap om hur mycket uppseende den väcker, så svarar Vestman att han nog i varje fall skulle uppge sin syn på hur det finländska systemet fungerar.

På tisdagskvällen skickade Vestman och Pia Kauma (Saml.) ett ställningstagande till medierna där de efterlyser hårdare tag av regeringen för att motverka risken för terrordåd.

Kauma och Vestman anser att kvinnorna från al-Hol kommer för lätt undan eftersom det enligt nuvarande lagstiftning inte är straffbart att vara medlem i en terrororganisation, eller att ha rest till konfliktområden.