Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyska kristdemokrater väljer ny ordförande under pågående coronakris – otippad kandidat upplever ett oväntat lyft

Från 2020
Ansikten på tre manliga tyska politiker.
Bildtext Tyska kristdemokraterna väljer ny ordförande i januari. Kampen förs mellan politikerna Norbert Röttgen (till vänster), Friedrich Merz och Armin Laschet.
Bild: AFP / Lehtikuva

I skuggan av coronakrisen pågår i Tyskland också kampen om vem som ska ta över ordförandeskapet inom det kristdemokratiska partiet CDU. I förlängningen kan valet också handla om vem som tar över som tysk förbundskansler efter Angela Merkel.

Den utrikespolitiske experten och tidigare miljöministern Norbert Röttgen ansågs länge vara en fullkomlig outsider i kampen om det kristdemokratiska ordförandeskapet.

I de senaste opinionsmätningarna är han bland tyskarna nu ändå den mest populäre av de tre kandidaterna som står till buds.

Att Röttgen har förbättrat sina positioner hänger säkert till en del ihop med klara uttalanden om till exempel ett byggstopp för den kontroversiella rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2.

Samtidigt har den direkta motståndaren i ordförandekampen Friedrich Merz inte kunnat profilera sig i coronakrisen.

I stället har han kritiserat hårt bland annat coronanedstängningen och sagt att folk inte ska vänja sig med att sitta hemma och inte arbeta.

Bland de tusen kristdemokratiska delegater som den 16 januari ska välja den nye ordföranden torde Merz ändå fortfarande ha ett visst försprång. Den tredje kandidaten Armin Laschet anses i nuläget mer eller mindre chanslös.

Söder favorit för kanslerposten

Det var i början av året som tyska CDU plötsligt stod utan ordförande då Annegret Kramp-Karrenbauer valde att hoppa av efter endast ett drygt år på posten.

På grund av coronan har valet dragit ut på tiden. Två planerade partimöten har redan inhiberats och nu ska ordförandevalet skötas digitalt.

Att den som väljs till ny ordförande samtidigt blir partiets kandidat till förbundskanslerposten i det kommande förbundsdagsvalet den 26 september 2021 är ändå allt annat än säkert.

Människor med mynskydd går mot kameran.
Bildtext Markus Söder, till höger om förbundskansler Angela Merkel, anses ha bra chanser att efterträda Merkel.
Bild: AFP / Lehtikuva

CDU går till val tillsammans med det bayerska systerpartiet CSU och dess ledare Markus Söder anses fortfarande vara en svart häst i kampen om kanslerposten.

Söder har profilerat sig starkt i coronakrisen och enligt opinionsmätningarna har han de bästa chanserna att ro hem valsegern för kristdemokraterna.

Diskussion om artikeln