Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tuff jul för de ensamma när krogarna lider – krögare: "Människor är rädda för att gå på krogen"

Från 2020
Anders von Schantz bakom sin bardisk.
Bildtext Krögaren Anders von Schantz tycker att restaurangbranschen har blivit utsedd till syndabock i coronatider.
Bild: Yle/Arash Matin

Jul- och nyårshelgen brukar vara en tid när många söker sig till krogen, och för ensamma människor kan krogens gemenskap ge den julstämning och värme som vi alla behöver under årets mörkaste tid.

I år ser ända läget annorlunda ut, och istället för att förbereda sig på kundanstormning under mellandagarna så kämpar nu Åbokrögare för att hålla öppet.

Anders von Schantz, som driver en krog på Universitetsgatan i Åbo, berättar att en tredjedel av personalen just nu är permitterade och att kundantalet minskat drastiskt under coronaåret.

– När regeringen och statsministern avråder människor från att besöka restauranger och krogar så blir det så här.

Ett slag mot de ensamma

von Schantz berättar att julen också vanligtvis brukar vara en rätt så lugn tid på krogen, då många studerande och unga vuxna firar med släkt och vänner istället.

Det finns också många som är ensamma och inte vill sitta för sig själv på julhelgen, och som därför söker sig till krogen. I år kan det ändå bli färre än normalt, tror von Schantz.

– Äldre och ensamma människor som annars skulle ha kommit sitter kanske hemma i stället i jul, på grund av restriktionerna och budskapen från regeringen.

En hand sträcker sig efter ett ölstop på en bardisk.
Bildtext Julen kan vara en tung tid för dem som inte har någon att fira med.
Bild: Mostphotos

I vissa fall kan det vara säkrare att fira julen på krogen, menar von Schantz, och säger att det har gjorts ett stort arbete för att göra krogbesöket så coronasäkert som möjligt.

–Det är mycket tryggare att träffa vänner på en restaurang än hemma. Vi har mycket bättre luftväxling och ventilation än i en vanlig lägenhet, säger von Schantz.

Hur länge kan du fortsätta hålla öppet?

– Jag har tur som har varit med länge i branschen och byggt upp en liten buffert. Vi ska nog kunna klara oss igenom den här svåra tiden och betala lön till åtminstone hälften av vår personal, säger Anders von Schantz.

Coronan har skapat krogfobi

För krogarna i regioner som befinner sig i accelerationsfasen eller samhällsspridningsfasen infördes restriktioner den 1 november. Till dessa hör bland annat begränsade kundplatser och alkoholförsäljningsstopp redan klockan 22.

Nikolai Sumelius driver en restaurang med tillhörande nattklubb i centrala Åbo. Han berättar att restaurangen håller stängt under julhelgen, och öppnar dörrarna igen på nyårsafton. Förväntningarna på nyåret är ändå annorlunda jämfört med tidigare år.

– Eftersom vi stänger före midnatt så hoppas vi att folk hittar till restaurangen tidigare på kvällen istället, säger Sumelius.

nikolai sumelius i skärgårdsbaren i åbo
Bildtext Nikolai Sumelius gläds åt att ett fåtal stamkunder fortfarande besöker baren flera gånger i veckan.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Sumelius berättar också att många av kunderna har lyst med sin frånvaro under coronaåret.

– Visst är en del människor rädda för att gå på krogen just nu, men samtidigt trängs folk i mataffärer och på hemmafester. Det är bara så det har blivit, säger Sumelius.

Diskussion om artikeln