Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump kritiserar kongressens "skamliga" stimulanspaket och kräver stora ändringar i budgetöverenskommelse

Från 2020
USA:s president Donald Trump håller tal
Bildtext Trump vill se omfattande ändringar i stimulanspaketet
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

USA:s president Donald Trump riktar häftig kritik mot det coronastimulanspaket som kongressen godkände på tisdagen.

Trump säger inte rakt ut att han kommer att lägga in sitt veto mot paketet, men uppmanar kongressen att snabbt utarbeta ett nytt stödpaket.

I en video på Twitter kallar Trump paketet för en "skamligt”. Presidenten kräver bland annat att utbetalningarna till privatpersoner mer än tredubblas från 600 till 2000 dollar.

‒ Jag ber kongressen att snabbt stryka alla slösaktiga och onödiga anslag från lagförslaget och skicka mig ett fungerande förslag, annars måste nästa administration leverera en covidstödlag, sa Trump och tillade att nästa administration mycket väl kan vara han själv.

Slösaktigt paket

Enligt Trump har kongressen också slösat pengar på anslag som inte har något att göra med covidkrisen.

‒ Den kallas för covidstödlagen, men har nästan inget att göra med covid, säger Trump.

Trump radar sedan upp en lång rad anslag för miljöarbete, museer och stöd till utlandet. Han kritiserar också paketet för att familjemedlemmar till papperslösa migranter ges rätt till stöd.

Stimulanspaketet på 900 miljarder dollar godkändes tillsammans med en budgetöverenskommelse som ska finansiera den federala staten från och med den 29 december.

De anslag som Trump kritiserar ingår i huvudsak i budgetöverenskommelsen och är inte del av stimulanspaketet.

Guldregn för lobbyister?

Paketet har fått kritik också från andra håll. Många kongressledamöter klagade över att de knappt fick någon tid att bekanta sig med innehållet innan omröstningen.

Det verkar också innehålla en rad anslag som ses som gåvor till olika viktiga lobbygrupper. Enligt Washington Post ingår 110 miljarder dollar i skattelättnader för bland annat alkoholbranschen och motorsport i stimulanspaketet.

Glädje bland demokrater

Trumps attack mot stimulanslagarna är till viss mån överraskande. Paketet är ett resultat av utdragna förhandlingar mellan republikaner och demokrater ‒ Trumps egen finansminister Steven Mnuchin deltog också aktivt i samtalen.

Situationen är genant för Trumps republikaner som godkänt paketet och sannolikt räknat med ett snabbt godkännande.

För demokraterna är utspelet en välkommen intern stridighet i republikanerna. Representanthusets talman Nancy Pelosi välkomnade Trumps krav på högre utbetalningar.

‒ Republikanerna vägrade upprepade gånger uppge vilken exakt summa presidenten ville ha för utbetalningarna. Nu har presidenten äntligen gått med på 2 000 dollar. Demokraterna är redo att ta upp det här denna vecka som konsensusbeslut. Nu gör vi det! skriver Pelosi.

Det är oklart om Pelosi menar allvar eller om det är en pik mot republikanerna i kongressen som motsatt sig högre utbetalningar.

Om Trump lägger in sitt veto kan kongressen ändra förslaget eller försöka rösta omkull presidenten. För att upphäva presidentens veto krävs två tredjedels majoritet i kongressens båda kammare.

Då förslaget godkändes var majoriteten klart större än det.

Källor: AFP, BBC, NYT

Diskussion om artikeln