Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fem rumäner döms för grovt koppleri – tvingat 20 kvinnor att prostituera sig i Finland sedan 2013

Från 2020
Uppdaterad 23.12.2020 12:33.
Röd lampa och rock på hängare.
Bildtext Över 20 kvinnor har rekryterats till Finland från Rumänien för att jobba som prostituerade. Arkivbild.
Bild: Yle/ Tommi Parkonen

Helsingfors tingsrätt har dömt fem rumäner till fängelse för grovt koppleri. En sjätte rumänsk man är dessutom inblandad, men döms i Rumänien.

Sammanlagt över 20 rumänska kvinnor har varit offer för brotten som skett i flera finska städer, där kvinnorna jobbat som prostituerade. Kvinnorna har jobbat under åren 2013–2020 i olika långa perioder, på sin höjd upp till 7 år.

Brotten har varit utbredda och organiserade, skriver Helsingfors tingsrätt i ett pressmeddelande.

Bland annat har de sett till att kvinnorna på veckobasis bytt städer för att maximera inkomst. Dessutom har de systematiskt rekryterat fler kvinnor från Rumänien.

Flera av kvinnorna har sällskapat med de dömda då de kommit till Finland.

Fängelsestraffen varierar från 60 dagar till 3 år, och dessutom åläggs alla dömda att betala den ekonomiska vinning de fått på grund av brottet till staten.

Två av personerna ska dessutom betala skadestånd på över 400 000 euro åt fyra av de målsägande. De två personerna ska dessutom ersätta de målsägandes rättegångskostnader.

En sjunde person var också åtalad, men friades på alla punkter.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Ovanligt stor ekonomisk vinning

Då härvan tidigare i år uppdagades framgick det i förundersökningen att det handlar om stora summor pengar.

Polisen beslagtog i och med förundersökningen tiotusentals euro i kontanter och under förundersökningen framgick det att den ekonomiska vinningen rör sig kring flera hundra tusen euro.

Enligt förundersökningens ledare Jukka Larkkio har utredningen varit stor i finländska mått, det här sa han i en intervju då förundersökningen inleddes.

Rättelse 23.12 klockan 12.14: Alla de fem dömda är inte män, som det först var skrivet. Artikeln och rubriken är därmed uppdaterad så att det inte längre talas om endast män, utan om rumäner.

Diskussion om artikeln