Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Det nya normala" – båtgäster firar jul och nyår i skärgården i år

Från 2020
En stor motorbåt förtjöjd vid en upplyst brygga på Örö.
Bildtext Stämningsfull afton på Örö i vintertid.
Bild: Privat

Distansjobbare och hundmänniskor söker sig till lugnet i skärgården ända in i december. Örö är kanske den enda gästhamnen i ytterskärgården som erbjuder båtgästerna service genom hela vintern. Både under jul och nyår är det full rulle.

- Vi har haft en rätt så livlig besökstakt i hamnen med tanke på att det är december. I mitten av december hade vi fortfarande fem båtar här över helgen och till jul hade vi både båtgäster och familjer som kom med förbindelsebåt ut hit. Det kanske är det nya normala det här, säger Nina Liski-Tirkkonen som driver verksamheten på Örö.

De som besökt gästhamnen under vintern är främst par från Åboland och huvudstadsregionen.

Nina Liski-Tirkkonen ja Janne Tirkkonen ovat Örön yrittäjät.
Bildtext Nina och Janne Liski-Tirkkonen som sedan i år drivit verksamheten på Örö.
Bild: Minna Rosvall / Yle

Med temperaturer runt åtta grader går det att jobba utan att ha jacka på sig.

- Det har ju varit exceptionellt varmt i år vilket gör att det är rätt behagligt i skärgården trots att det är december. Många som besöker oss just nu är par. En del distansjobbar från båten, vissa har gjort det i tre månader och det fungerar fantastiskt bra, säger Liski-Tirkkonen.

Under helgerna har det legat tre till fem båtar i Örös gästhamn och under veckan en till två.

De flesta har gått i vinteride

Det finns många fördelar med att röra sig i skärgården höst- och vintertid. Dels råder en särskild ro över bergsklackarna och havet. Vattnet är klart och i gästhamnarna finns det alltid plats.

- Mest ser vi gränsbevakningens eller arméns båtar just nu. Vi ligger så pass långt ute och har ingen möjlighet att hålla restaurangen öppen vintertid. Båtgäster har vi inte sett av på många veckor, berättar Simon Strömsund som bedriver verksamheten på Brännskär i Nagu.

Simon Strömsund
Bildtext Simon Strömsund är nöjd med säsongen och glad över att fler valt att hemestra i år.
Bild: Yle/Ida Törnroos

Han tror nog ändå att båtsäsongen kommer att förlängas kring vår och höst om vintrarna fortsätter vara så milda.

- Sent på hösten har vi hamngäster som passar på att fira veckosluten på båten. Under sommaren har många som normalt kanske hade vistats i Spanien hyrt stuga här istället. Så mer hemestrande har det definitivt blivit i år, säger Strömsund.

Han poängterar ändå att man kan förtöja vid deras bryggor även om man inte erbjuder dess mer service. Till jul och nyår är det ändå rotation i hyrstugorna.

- Över julen hade vi alla stugor uthyrda. Skärgården och Brännskär är tillgänglig även för folk som inte har en egen båt tack vare förbindelsebåten som trafikerar. Det ger möjligheter till verksamhet även på vintern, säger Strömsund.

Lugnt nyår för hundarna

Den överraskande livliga båttrafiken till Örö beror förmodligen på att det kanske är den enda gästhamnen i Åbolands ytterskärgård som håller öppet året runt. Bastun är varm, restaurangen igång och hotellet öppet.

- För två veckor sedan hade vi besök av två kajakpaddlare. Det var kanske lite extremt men det är underbart att folk njuter av skärgården också den här tiden på året. Men de flesta tar sig hit med båtförbindelse från Kasnäs just nu, säger Nina Liski-Tirkkonen.

Koira makoilee lattialla emännän jalan päällä
Bildtext I ytterskärgården är risken låg att man råkar ut för smällare under nyår.
Bild: Markku Lähdetluoma / Yle

Över nyår kommer en del familjer med hund. De vill komma åt tystnaden och lugnet.

- Här skjuts inga raketer och man kan njuta av ron och stillheten i den vintriga skärgården.

Diskussion om artikeln