Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Chaufförer i Dover: "Dåligt med mat och dryck, toaletterna fungerar inte, virustesterna görs inte - vi vill hem till jul men ingen bryr sig"

Från 2020
Uppdaterad 23.12.2020 15:06.
Programmet är inte längre tillgängligt
Långtradarchaufförer har väntat i tre dagar - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det råder stor frustration bland chaufförer som nu i två, tre dagar har väntat i Storbritannien för att ta sig över Engelska kanalen till Frankrike.

Det handlar om Storbritannien viktigaste handelsrutt för livsmedel. Enligt brittiska myndigheter är cirka 4 000 långtradare strandade i Dover och på olika ställen i grevskapet Kent.

Ungefär 700-800 fordon står parkerade längs motorvägen från London mot Kent. Ytterligare cirka 3 000 har parkerats vid flygplatsen Manston där chaufförerna kan bli testade för coronavirus.

Frankrike har blockerat transporterna på grund av den snabbt spridande varianten av coronaviruset som har påträffats i Storbritannien. Också en rad andra länder har stängt sina gränser mot Storbritannien.

Många är ledsna

I morgon är det julafton och uppgivenheten är stor på den stora parkeringsplatsen i Dover där en gigantisk mängd långtradare har parkerats.

Kommentarerna bland de väntande människorna är uppgivna.

- Ingen bryr sig. Vi får nästan ingen mat och alldeles för lite vatten, toaletterna är smutsiga och fungerar inte som de ska. De lovar oss virustest men ingenting händer.

Chaufförer sitter i sina långtradare och tutar av frustration och ilska.

Långtradare står parkerade i Kent i väntan på att få ta sig över till Frankrike
Bildtext Långtradare står parkerade i Kent i väntan på klartecken för vidare färd över Engelska kanalen till Frankrike
Bild: AFP / Lehtikuva

Testerna går inte att utföra snabbt

Frankrike och Storbritannien har ändå kommit överens om att chaufförer som kan uppvisa ett färskt negativt covid-19-test får ta sig ombord på färjan över till Calais på den franska sidan.

Testningsarrangemangen tar tid, och vid sidan om detta pågår dessutom förberedelserna för brexit helt konkret vid årsskiftet då övergångsperioden är slut.

Många chaufförer kom till Storbritannien för att leverera varor till företag som ville fylla på sina lager innan Storbritannien slutgiltigt lämnar EU den 31 december.

Ilskan tilltar bland långtradarchaufförerna i takt med att de småningom inser att de inte alls hinner hem till jul.

Poliser försöker hålla ordning i hamnen i Dover 23.12.2020
Bild: AFP / Lehtikuva

Diskussion om artikeln