Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Anhöriga till italienska coronaoffer stämmer staten för virushanteringen – kräver 100 miljoner i skadestånd

Från 2020
En kista lastas in i en militärlastbil i Bergamo
Bildtext I Bergamo fick militären hjälpa till med att hantera alla dödsoffer.
Bild: EPA-EFE/FILIPPO VENEZIA

Omkring 500 anhöriga till personer som dog till följd av covid-19
under den första coronavirusvågen i Italien stämmer nu både staten och regionala myndigheter och kräver 100 miljoner euro i skadestånd.

Den civilrättsliga stämningen kommer att lämnas in till tingsrätten La Tribunale di Roma i Rom, och riktas mot premiärminister Giuseppe Conte, hälsovårdsminister Roberto Speranza och regionen Lombardiets guvernör Attilio Fontana.

Gruppen bakom rättsprocessen kallar sig Noi Denunceremo, alltså ungefär ''vi anmäler'' och den antyder att Italien och Lombardiet inte gjorde tillräckligt i början av coronakrisen.

Lombardiet, där den första smittade diagnostiserades den 20 februari, drabbades särskilt hårt.

Gruppen har lämnat in över 300 klagomål till tingsrätten i den norditalienska staden Bergamo.

– Det här är en julklapp till dem som borde ha gjort något men inte gjorde det, sa gruppens ordförande Luca Fusco i ett uttalande.

Anhöriga: Beslut fattades för långsamt

De anhöriga anser bland annat att beslutet att återöppna sjukhuset i staden Alzano var ett ödesdigert fel. Sjukhuset hade stängts med anledning av att flera där konstaterats smittade.

Regeringen och regionala beslutsfattare kritiseras också för att inte ha stängt ned städerna Alzano och Nembo efter att flera virushärdar uppdagats i dem.

De beslut som fattades fattades inte tillräckligt snabbt, anser de anhöriga.

Italien gick in för nationella nedstängningar så sent som den 10 mars, alltså veckor efter att de första coronafallen konstaterats.

Italien var första land i väst att drabbas av ett kraftigt coronavirusutbrott. Italiens dödssiffra är högst i Europa och femte högst globalt. Över 70 000 personer har dött sedan epidemin bröt ut i februari.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln